Restauratie: De heilige Christophorus

00:06:37 11 Museum Boijmans Van Beuningen
Hoe restaureer je het werk van Jheronimus Bosch? In deze video neemt het Boijmans je mee achter de schermen van het restauratieatelier.
Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch staat bekend als de belangrijkste kunstenaar van de late middeleeuwen. Zijn werken bestaan uit werelden met een raadselachtig karakter, waar je steeds weer opnieuw iets in kan ontdekken.

Meer over de kunstenaar

Tot februari 2016 vindt de restauratie van 'De heilige Christophorus' van Jheronimus Bosch plaats in een openbare restauratiestudio in Museum Boijmans Van Beuningen.

Het werk is - samen met een aantal andere werken van Bosch uit de museumcollectie - aangevraagd voor de tentoonstelling Jheronimus Bosch 500 die in 2016 in Den Bosch plaatsvindt. Het schilderij is nu echter te kwetsbaar om te reizen. Uit vooronderzoek is gebleken dat restauratie noodzakelijk is: het parket (de versteviging van de achterkant van het paneel) zit vast terwijl het moet kunnen 'werken'. Bovendien is het hout plaatselijk vermolmd, de vernis sterk vergeeld en er zitten stukjes verf los. Deze publieke restauratie is een voorproefje van wat wordt beoogd met het expertisecentrum in het nieuwe Collectiegebouw, dat naar verwachting in 2017 zijn deuren opent. Het museum wil laten zien wat de zorg voor een kostbare en belangrijke collectie zoal omvat, door het publiek te laten meekijken.

Van 10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016 is de tentoonstelling Van Bosch tot Bruegel - De ontdekking van het dagelijks leven te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Video credits

  • Met dank aan: Annetje Boersma, Friso Lammertse
  • Productie: Simone Lilmoes en Rianne Schoonderbeek
Koop tickets