Remy Jungerman - Crossing the Water

00:03:31 Gemeentemuseum Den Haag
Remy Jungermans schilderijen lijken door hun geometrische vormen op het modernisme van Piet Mondriaan en Malevich, maar hebben tegelijkertijd hun wortels in de rituelen van de Winti en de dessins van de Marron in Suriname.
Remy Jungerman

Remy Jungerman (1959, Moengo, Suriname) is geboren in Suriname en is sinds 1990 woonachtig in Amsterdam. Hij is geïnteresseerd in de reis die patronen, dessins en vormentaal afleggen over de wereld.

Meer over de kunstenaar

Het werk van de Surinaams-Nederlandse kunstenaar Remy Jungerman (1959, Moengo, Suriname) laat zich omschrijven als een uitkomst van de verschillende culturele uitingen waarmee hij kennis maakte tijdens zijn reizen en de indrukken die hij opdeed op de verschillende plekken in de wereld waar hij woonde.

Het resultaat is werk dat op het eerste gezicht in de traditie staat van het modernisme van kunstenaars als Piet Mondriaan en Malevich maar dat tegelijkertijd zijn wortels heeft in de rituelen van de Winti en de dessins van de Marron in Suriname.
Dat geeft zijn werk een spanning tussen de universele beeldtaal van het modernisme en de spirituele kracht van Voodoo en Winti.

Speciaal voor de Projectenzaal van het Gemeentemuseum Den Haag maakte Jungerman een aantal nieuwe werken. Daaronder bevindt zich een serie van panelen. De tentoonstelling Crossing the Water is de eerste keer dat hij met dit soort werk in Nederland naar buiten treedt.

Crossing the Water
11 april t/m 16 augustus 2015
Gemeentemuseum Den Haag

Video credits

Koop tickets