Recetas Urbanas creëert groen-sculptuur Montaña Verde in Antwerpen

Middelheimmuseum
Op uitnodiging van het Middelheimmuseum en de Groendienst van de stad Antwerpen realiseerde het Spaanse kunstenaarscollectief Recetas Urbanas een groensculptuur op het De Coninckplein in Antwerpen.

 

Op uitnodiging van het Middelheimmuseum en de stad Antwerpen realiseert het Spaanse kunstenaarscollectief Recetas Urbanas de groensculptuur Montaña Verde op het De Coninckplein in Antwerpen. Het project past binnen de tentoonstelling EXPERIENCE TRAPS als een onderzoek naar de mogelijkheden en beperkingen van stadsverfraaiingen en boogmotieven. Maar het sluit ook aan bij de plantensoorten die in de barok geteeld en gebruikt werden voor hun voedzame of helende kwaliteiten. In Rubens’ tijd dienden stadsverfraaiingen om de stad op haar allermooist te tonen. Architect Santiago Cirugeda en zijn collega’s willen ‘het hart van de Antwerpenaar leren kennen’. Ook deze kunstenaar wil ‘verleiden’, maar als de buurt niet meegaat in deze groene romance, blijft het De Coninckplein grijs. In tegenstelling tot Rubens – die alle touwtjes van het project stevig in handen hield – zoekt Recetas Urbanas in deze hyperdiverse samenleving naar modellen van inspraak en participatie. Het collectief en de bewoners onderzoeken samen hoe groene publieke ruimte een bijdrage kan leveren aan een leefbare stad.

Recetas Urbanas vult al vijftien jaar de publieke ruimte met participatieve bouwprojecten waarin ze aan de slag gaan met de noden van bewoners en gebruikers. Het zijn vaak betaalbare, mobiele bouwconstructies uit gerecycleerd materiaal. De gebruikers spelen in elk stadium een doorslaggevende rol: bij het ontwerp, tijdens het bouwproces en bij het onderhoud van de constructie. Met deze ‘recepten voor de stad’ nemen burgers niet enkel hun verantwoordelijkheid op, ze nemen ook het heft in eigen handen. Maar hoe ‘spontaan’ ze ook mogen lijken, aan dergelijke projecten gaat een intensieve periode van juridisch onderzoek, inspraak en technische voorbereiding vooraf.

Video credits

  • Regie, camera en montage: Aldine Reinink
  • Geluid: Thomas Van Baelen
  • Muziek: Quartet Quinetique
Meer info