Recall sculpture

00:09:30 90 Middelheimmuseum
In de tentoonstelling Recall Sculpture staan éénenveertig kleinsculpturen uit de jaren 1950 tot 1970 centraal. Werken die de voorbode zijn van de huidige hedendaagse kunst.

Van 1953 tot 1973 verzamelde het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen beelden van eigentijdse kunstenaars werkzaam in België, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Spanje, Italië, Hongarije en Argentinië. Het actief verzamelen van beelden in deze jaren situeert zich in de veranderende houding in de Europese museumwereld ten opzichte van actuele kunst.

De aandacht voor de individuele experimenten in actuele kunst van het cultuurbeleid na 1945 stond lijnrecht tegenover de fascistische cultuurpolitiek van het Duits nationaal socialisme en de Italiaanse nationalistische partij die officieel een ‘geïdealiseerd’ realisme uitriepen als enige aanvaardbare plastische uitdrukkingsvorm voor de propaganda van hun gedachtengoed. Dit proces van de selectie van de werken, de restauratie en de opstelling van de tentoonstelling hebben we met alle betrokkenen gedocumenteerd.

De expositie is te zien t/m 18 maart 2018.

Video credits

Camera en montage/Camera and editing: Mario de Munck 9:30 min

Gemaakt in oktober 2017 in samenwerking met Greta Van Broeckhoven, curator en Cléo Cafmeyer hoofd restauratieteam van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen in opdracht van de dienst publiekswerking van het Middelheimmuseum, stad Antwerpen.

NL gesproken ENG ondertitels Vertaling/translation: Anne Baudouin

Meer info