Rasheed Araeen: Een retrospectief

250 Van Abbemuseum
Een interview met kunstenaar Rasheed Araeen en curator Nick Aikens over de tentoonstelling Rasheed Araeen: Een retrospectief. Deze overzichtstentoonstelling van de zestigjarige carrière van Araeen was van 2 december 2017 tot en met 25 maart 2018 te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Rasheed Araeen: Een retrospectief is de eerste overzichtstentoonstelling van de zestigjarige carrière van Rasheed Araeen (woonachtig in Londen, geboren in Karachi, Pakistan, 1935). De tentoonstelling geeft een beeld van een artistiek oeuvre dat van grote invloed is geweest op generaties van kunstenaars, schrijvers en denkers.

Rasheed Araeen: Een retrospectief is opgedeeld in vijf hoofdstukken. De tentoonstelling begint met zijn vroege schilderexperimenten in Karachi in de jaren vijftig en begin jaren zestig, gevolgd door de baanbrekende minimalistische sculpturen die hij maakte toen hij zich in 1964 in Londen vestigde. De jaren zeventig en tachtig waren de periode van Araeens politieke bewustwording; uit deze periode wordt een aantal belangrijke werken te zien waarin de Britse imperialistische politiek aan de kaak wordt gesteld. In de jaren tachtig en negentig maakte Araeen werken met negen panelen in kruisvorm. Groene monochromen worden gecombineerd met fotomontages. Ze belichamen de ideologische en militaire clash tussen het Oosten en het imperialistische Westen. Tot slot wordt er een selectie van zijn nieuwe geometrische schilderijen en wandstructuren getoond. In dezelfde zaal is een versie van Araeen’s Zero to Infinity (1968-2017) te zien. Dit bestaat uit vierenzestig kubussen die de bezoekers zelf mogen rangschikken.

Video credits

  • Film: Mals Media | Anna Jordans
  • Camera & Edit: Florian Koch
  • Beeldcredit: Peter Cox
  • De tentoonstelling wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds en de Stichting Promotors van het Van Abbemuseum
Meer info