Prikker: Glas-in-loodramen in Keulen

00:03:28 Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen volgde de kunstenaar langs alle plaatsen waar hij woonde en langs alle veranderingen die zich in zijn werk voltrokken. Deze video: Keulen.

De tentoonstelling Johan Thorn Prikker - De Jugendstil voorbij (13 november 2010 t/m 13 februari 2011 bij Museum Boijmans Van Beuningen) volgde de kunstenaar langs alle plaatsen waar hij woonde en langs alle veranderingen die zich in zijn werk voltrokken. Onderdeel van de tentoonstelling was een serie films, die ook hier op ARTtube te zien zijn.

Keulen

In 1926 verhuist Thorn Prikker naar Keulen. Hij wordt er professor aan de Kölner Werkschulen, waar hij opnieuw een eigen atelier krijgt. Gedurende dit laatste deel van zijn loopbaan maakt hij nog uitsluitend omvangrijke, monumentale werken, vaak in samenwerking met belangrijke architecten. Ondanks zijn onorthodoxe opvattingen over het geloof is hij voor de katholieke kerk een veel gevraagde ontwerper. In 1930 mag hij alle 51 ramen voor de verbouwde St Georgkerk in Keulen ontwerpen. In dit project verenigt hij zijn kennis van de Romaanse architectuur, de middeleeuwse lichtmystiek en de moderne opvattingen over de liturgie.

Video credits

Director, camera, editor: Bert Koenderink 

Research: Museum Boijmans Van Beuningen and Christiane Heiser

Koop tickets