POWERMASK

00:09:27 3138 Wereldmuseum Rotterdam
Met de tentoonstelling POWERMASK neemt gastconservator Walter Van Beirendonck de bezoeker mee naar de uiteenlopende werelden waarin het masker een rol speelt; van traditioneel gebruik tot mode en hedendaagse kunst.
Walter Van Beirendonck

Walter Van Beirendonck (1957) was al tijdens zijn opleiding een uitgesproken en extravagante ontwerper. Zijn felle kleuren en grafische patronen komen uit de hedendaagse mediacultuur (popmuziek, kunst, strips, science fiction), de verschillende Afrikaanse volksculturen en de natuur. Van Beirendoncks werk staat los van modetrends en heeft humor. Zijn shows zijn altijd onconventioneel.

Meer over de kunstenaar

Van 1 september 2017 tot en met 7 januari 2018 was in het Wereldmuseum in Rotterdam de tentoonstelling POWERMASK te zien, met de Antwerpse modeontwerper Walter Van Beirendonck als curator.

Fascinatie voor maskers

Walter Van Beirendonck is sinds de jaren tachtig gefascineerd door het fenomeen maskers en verwerkt deze in zijn modecollecties. Een masker verandert je identiteit, roept een bepaalde sfeer op en heeft direct impact. POWERMASK gaat dieper in op de verschillende facetten van maskers: de link tussen Westerse kunst en Afrikaanse maskers, het supernatuurlijke en de rituelen rond maskers, maskers in mode, maskers als fetisj, en nog veel meer. Van Beirendonck neemt bezoekers in het Wereldmuseum Rotterdam mee naar uiteenlopende werelden waarin het masker een rol speelt.

Vrolijk en eigenzinnig

Door de ogen van Van Beirendonck zijn ruim 125 maskers, gemaskerde kostuums en modesilhouetten uit de omvangrijke collectie van het Wereldmuseum voor het voetlicht gebracht. Fotografie en beeldende kunst vormen het vertrekpunt voor de inrichting van de verschillende zalen. De tentoonstelling is, net als de mode van Van Beirendonck, kleurrijk, vrolijk en eigenzinnig vormgegeven. Wandvullende installaties van hedendaagse kunstenaars Brian Kenny (1982), Coco Fronsac (1962) en Charles Fréger (1975) zijn gecombineerd met uiteenlopende maskers uit Afrika, Oceanië, Europa en Amerika. Dit wordt afgewisseld met historisch en hedendaags filmmateriaal waardoor een levendig beeld wordt geschetst van hoe mannen en vrouwen de maskers oorspronkelijk en tijdens rituelen dragen.

Video credits

  • Regie en montage: Simone Lilmoes
  • Productie: Rinske Hordijk en Myrte Hoes
  • Met dank aan: Alexandra van Dongen, Walter Van Beirendonck en Sonja Wijs
  • Projectmanager: Amy Blonk
  • Foto’s: Carl Emile Mögle, MoMu Antwerpen / Ronald Stoops
  • Video’s: James Stiefvater, Edson Cunha, #oceanodeaventuras
  • Ondertiteling: Einion Media
  • Sponsor: Hans Boodt Mannequins
  • Fondsen: Gemeente Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht, Erasmusstichting Rotterdam
Koop tickets