Past Lies - Seven to Eleven

Art Rocks
Kunst inspireert tot het maken van kunst! Hoe klinken de soundtracks voor iconische kunstwerken? Tijdens Art Rocks 2016 lieten muzikanten zich inspireren door kunst bij het maken van hun liedjes. Bekijk hier de inzending van finalist Seven to Eleven!

 

MOTIVATIE VAN DE ARTIEST

“Past Lies” is gebaseerd op het kunstwerk ‘Zelfportret als mens’ door Barend Blankert. Het kunstwerk trok onze aandacht door de totale, eenzame, neerslachtigheid waarmee de man op zijn stoel hangt. In ons lied proberen we dit te vangen. We hebben nagedacht over de reden achter de verslagen houding van de man en daar een tekst over geschreven. Het lied gaat over een man die zich radeloos afvraagt hoe het kan dat hij zo van iemand houdt en toch door zijn leugens zijn kansen keer op keer verpest. In de tekst hoor je de wanhoop van de man, omdat hij ergens wel weet dat het hem niet lukt diegene gelukkig te maken. Behalve in de tekst, klinkt in de muziek zijn gevoel door in de donkere ondertoon en de melancholische zanglijn. Ons doel was een geheel maken van het kunstwerk, de tekst en de muziek. Dat is volgens ons goed gelukt.

INFORMATIE OVER HET KUNSTWERK

Wat zie je?
Zelfportret als mens is een ultiem voorbeeld van de eigen wereld die Barend Blankert creëert. Een wereld die wordt gekenmerkt door eenzaamheid en melancholie. De tijd lijkt stil te staan. De kleur en vlakverdeling zijn meesterlijk geschilderd om dit effect te versterken.

Waar gaat het over?
Eenzaamheid, een herkenbaar thema in de huidige maatschappij. "De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied", zegt Barend Blankert. Je voelt je als toeschouwer bijna beschaamd dat je ze stoort. De portretten van Blankert komen tot stand door observeren, schetsen, poseren, fotograferen, de gefotografeerde pose op transparant papier tekenen en uiteindelijk met verf overbrengen op paneel. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract.

Over de kunstenaar
Barend Blankert (1941) is geboren in Kampen en wordt door experts gezien als een van de belangrijkste realistische schilders van Nederland. Voordat Blankert realistisch ging schilderen, werkte hij jarenlang abstract. Zijn realistische schilderijen zijn geen één op één weergave van de werkelijkheid, maar door hem zelf bedachte situaties die bij iedere kijker verschillende herinneringen of emoties oproepen.

"De mensen die ik verbeeld wanen zich onbespied" - Barend Blankert (1941)

Meer info