Panamarenko Workstation Biekorfstraat

00:06:00 M HKA
Het artistieke parcours dat Panamarenko vanaf de jaren 60 tot vandaag heeft afgelegd, is internationaal gekend. Ontdek de plek waar het gebeurde in Antwerpen.
Panamarenko

Panamarenko, artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 1940) is een Belgisch beeldhouwer. Hij wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij maakt veel assemblages die met vliegen te maken hebben, maar zijn constructies werken meestal niet echt. Hij wordt geïnspireerd door het werk van Leonardo da Vinci.

Meer over de kunstenaar

Biekorfstraat 2 : Het atelier van Panamarenko als artistiek monument

In het voorjaar van 2013 vond de opening plaats van het Panamarenkohuis in de Biekorfstraat 2 in Antwerpen. Na jaren van ontmanteling, verbouwing en herinrichting, kan het publiek eindelijk kennismaken met de bijzondere inhoud en architectuur van het historische pand. Gezien de fragiliteit van dit verborgen stukje cultureel erfgoed, wordt de publieke openstelling gespreid over verschillende weken, zelfs maanden. Op die manier wil het M HKA alle geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om in alle rust en exclusiviteit het pand te ontdekken.

Het artistieke parcours dat Panamarenko vanaf de jaren 60 tot vandaag heeft afgelegd, is internationaal gekend. Dat het merendeel van zijn oeuvre tot stand kwam in zijn atelier annex woonhuis in de Antwerpse Biekorfstraat 2, is minder geweten. Nochtans is deze artistieke biotoop net zo bijzonder als het oeuvre van de kunstenaar zelf.

Panamarenko woonde en werkte meer dan dertig jaar in het merkwaardige hoekhuis in de beruchte volksbuurt Seefhoek. Na zijn vertrek uit de stad in 2002, schonk hij het pand aan het M HKA en werd gestart met de ontmanteling en renovatie van het pand. De artistieke uitbating, gekoppeld aan het verzorgen van publieksevenementen, is in handen van de vzw Panamarenko Collectief.

Tussen 2007 en 2010 werd het pand structureel verbouwd en gerestaureerd. Op inhoudelijk vlak werd de volledige inboedel geïnventariseerd, beschreven en gefotografeerd. Het resultaat hiervan verscheen als integrale inventaris in het lijvige boek ‘Workstation Biekorfstraat’ dat in 2010 verscheen bij Linkeroever Uitgevers onder redactie van Hans Willemse, de coördinator van het Panamarenkohuis in dienst van het M HKA, en lid van het Panamarenko Collectief. Tegelijk met de structurele renovatie van het pand door het M HKA, financierde het Panamarenko Collectief de installatie van een imposant helikopterplatform boven de nok van het dak, waardoor het huis gestaag evolueerde van authentieke kunstenaarswoning naar een artistiek monument.

De laatste fase van de transformatie bestond erin - in 2012 - om het pand authentiek te herinrichten met de talloze objecten, materialen en artefacten die er aanvankelijk werden aangetroffen. Niet zonder trots zal het M HKA vanaf begin 2013 het monument publiek openen, waardoor de bezoeker zal kunnen vaststellen dat niets van het technische universum van de kunstenaar verloren is gegaan - integendeel. Het heringerichte pand is de blijvende getuige van een boeiend artistiek avontuur dat voortleeft in de collectie van het M HKA.

Bezoek modaliteiten: 

De indeling van het huis en vooral de fragiliteit van de inboedel laat geen grote aantallen bezoekers toe. Toch zal het mogelijk zijn om vanaf de zomer van 2013 het Panamarenkohuis te bezoeken. Er zal wekelijks een kleine groep van maximaal 8 personen toegelaten worden, die een gepersonaliseerde rondleiding krijgen. Tijdig reserveren via de website van het M HKA is een must. De toegangsprijs bedraagt 15 euro per persoon.

Video credits

  • Een M HKA-productie voor ARTtube
  • Met dank aan: Hans Willemse, Luc Deleu
  • Foto's: Wim Van Eesbeek
  • Muziek: 'Atlantis' (Jason Shaw), Audionautix
  • Luchtbeelden: Vidrone.com
  • Eindredactie: Ghislaine Peeters, Jos Van Den Bergh
  • Interviews: Ghislaine Peeters, Mario De Munck
  • Camera, montage: Mario De Munck
Meer info