Panamarenko Universum

00:14:33 1893 M HKA
Panamarenko (1940) is kunstenaar, uitvinder, technieker, wiskundige, filosoof en visionair. En dat alles tegelijk. Panamarenko Universum is de grote en eenmalige terugkeer van Panamarenko naar zijn geboortestad Antwerpen.
Panamarenko

Panamarenko, artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 1940) is een Belgisch beeldhouwer. Hij wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij maakt veel assemblages die met vliegen te maken hebben, maar zijn constructies werken meestal niet echt. Hij wordt geïnspireerd door het werk van Leonardo da Vinci.

Meer over de kunstenaar

Panamarenko Universum is de grote en eenmalige terugkeer van Panamarenko naar zijn geboortestad Antwerpen. 

Bijna tien jaar na de retrospectieve in het KMSK in Brussel, wijdt het M HKA een unieke overzichtstentoonstelling aan het oeuvre van Panamarenko. 

Panamarenko (1940) is kunstenaar, uitvinder, technieker, wiskundige, filosoof en visionair. En dat alles tegelijk. Hij maakt zwevende constructies, vliegende rugzakken, helikopters met pedalen, zeppelins, meikevers, onderzeeërs en wandelende kippen. Hij organiseert happenings in Antwerpen. Hij bedenkt een mechanisme voor de vleugelbeweging, nog voor wetenschappers het ontdekken bij een insect. Hij formuleert een geloofwaardig idee voor de aansturing van ruimteschepen. In 2005, op zijn vijfenzestigste verjaardag, kondigt hij het einde van zijn artistieke loopbaan aan. Even bondig als onverwacht klinkt het per fax: “Het is 2005 en ik ben 65. Ik ga met alle activiteiten stoppen. Vele groeten. Panamarenko.” 

Panamarenko staat centraal in het kunstbeeld van het M HKA, dat vertrekt vanuit de avant-garde uit de jaren 60. Panamarenko Universum laat zien hoe en waarom de kunstenaar uitgroeit tot een icoon van deze naoorlogse Europese avant-garde. Ruim veertig belangrijke sleutelwerken worden aangevuld met tekeningen, objecten, maquettes en edities. Daarnaast is er ook aandacht voor Panamarenko’s happenings uit de jaren 60, zijn natuurwetenschappelijke inzichten en zijn artistieke statements. Voor het eerst wordt in zeven clusters een thematische en chronologische structuur aangebracht in de veelheid aan tuigen en toestellen die Panamarenko maakt tussen 1965 en 2005. Binnen elke cluster wordt een bepaald facet van de kunstenaar extra uitgelicht in een gedachtewolk. Panamarenko Universum brengt een helder en tegelijk gevarieerd beeld van zijn unieke oeuvre.

De tentoonstelling is te zien in het M HKA van 3 okt 2014 tot 29 maart 2015

Video credits

  • Met dank aan: Panamarenko, Bart De Baere, Didier Coulon, Hans Willemse 
  • Regie, camera & montage: Mario De Munck 
  • Interviews: Mario De Munck 
  • Coördinatie: Ghislaine Peeters 
  • Muziek: Ewa Demianiuk, Fabian Measures 
  • Ondertitels: Mario De Munck

 

Meer info