Over drijven - Boijmans taal- en rekenprogramma

00:08:31 196 Museum Boijmans Van Beuningen
Hoe kunnen kunstlessen bijdragen aan de taal- en rekenvaardigheid van kinderen? Bijvoorbeeld door ze een boot te laten bouwen geïnspireerd door kunstwerken. Blijft hij ook echt drijven?
Wolf Brinkman

Wolf Brinkman, kunstenaar en cultuurbarbaar, denkt graag na over de nutteloosheid der dingen. Hij houdt zich al enkele jaren bezig met het verbinden van kunst met rekenen en taal in het onderwijs.

Meer over de kunstenaar

De leerlingen van groep 7-8 van de Fridtjof Nansenschool en groep 8 van OBS De Taaltuin hebben als afsluiting van het Boijmans taal- en rekenprogramma een boot gemaakt.

Hiervoor hebben de leerlingen iedere week een ander aspect onderzocht dat ten grondslag ligt aan het bouwen van boten en varen, zoals: ruimte, volume, verbindingen maken, navigeren en verhoudingen. Dit onderzochten ze aan de hand van kunstvoorwerpen die tot nieuwe onderwerpen en inzichten leidden. Maar blijft de boot ook echt drijven?

Het Boijmans Taal- en rekenprogramma is een driejarig innovatief project en samenwerking tussen kunstenaar Wolf Brinkman, de Fridtjof Nansen school, OBS De Taaltuin en Museum Boijmans Van Beuningen waarin de wijze waarop kunstlessen kunnen bijdragen aan de taal- en rekenvaardigheid van kinderen wordt onderzocht.

Video credits

  • Met dank aan: Fridjof Nansenschool Rotterdam, OBS De Taaltuin Schiedam, Wolf Brinkman
  • Productie: Museum Boijmans Van Beuningen
  • Camera: Anouk Wouters, Tenny Tenzer
  • Montage: Anouk Wouters
  • Muziek: 'Revved up' by Adam Selzer, 'Take me higher' by Jahzzar
Koop tickets

1 series

  • Boijmans Taal- en Reken programma

    Hoe kan kunstonderwijs de taal- en rekenvaardigheden van kinderen versterken? Het Boijmans taal- en rekenprogramma is een meerjarige samenwerking tussen het museum, kunstenaar Wolf Brinkman en twee basisscholen.