Oogmerk - Seet van Hout

00:12:25 Museum Arnhem
Seet van Hout is bekend van haar bijzondere werk met een bonte explosie van verf & borduursel. In deze video neemt ze je mee door haar atelier.

Het werk van Seet van Hout is vaak een bonte explosie van verf en borduursel. Je kunt het dan ook niet echt schilderijen noemen. De kunstenaar is gefascineerd door de werking van onze hersenen, en door groei, bloei en tenslotte verval. In tegenstelling tot wat de eerste indruk is, hanteert Seet van Hout zeer strikte regels bij het maken van haar werk: zo schildert ze nooit met kwasten en mag de verf alleen volgens een bepaald patroon op het doek terecht komen. Ook het borduren gaat volgens strenge regels die ze zelf heeft bedacht. Die gaan vaak over kleur. Ze werkt intuïtief naar een voor haar geldige weergave van de werkelijkheid toe. Vaak gebruikt ze teksten over hersenen in haar werk, en af en toe borduurt of schildert ze stiekem een klein hersentje in het schilderij. 

Tot en met 2 oktober 2016 presenteerde Museum Arnhem de tentoonstelling Parelgoud: de jubileumtentoonstelling van Productiehuis Plaatsmaken. Honderden kunstenaars hebben de afgelopen drie decennia werk gemaakt in de grafische en digitale ateliers van Plaatsmaken in Arnhem. Parelgoud toont de parels en de experimenten met een gouden randje uit de geschiedenis van Stichting Plaatsmaken. Onder de noemer Oogmerk is Plaatsmaken in 2012 gestart met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Dit is ontstaan uit de gedachte om de vaak bijzondere werkprocessen en gedachten die daarbij horen vast te leggen.

Video credits

  • Redactie: Inge Pollet 
  • Camera/ montage/ geluid: Maurice van Brummelen 
  • Licht: Ivonne Zijp en Ton Toemen 
  • Grafisch advies: Bart Weber 
  • Logistiek: René Hubbers 
  • Productie: July Ligtenberg 
  • Met dank aan: Seet van Hout, Frank van de Schoor (Museum Valkhof), Erna van de Stegge (Cultuur Mij Oost), Provincie Gelderland, Anjerfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds
Meer info

1 series

  • Oogmerk

    Portretten van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Kijk mee naar de bijzondere werkprocessen van kunstenaars als Erik Odijk, Rosemin Hendriks en Roland Schimmel.