Oogmerk - Marten Hendriks

00:11:01 Museum Arnhem
Kijk mee in het atelier van Marten Hendriks, een onderzoekend kunstenaar. Deze video is onderdeel van de serie Oogmerk.

 

Plaatsmaken is in 2012 gestart met het maken van films over Gelderse kunstenaars in hun atelier. Dit project, genaamd Oogmerk, is ontstaan uit de gedachte om de vaak bijzondere werkprocessen en gedachten die daarbij horen vast te leggen. Kijk mee met Marten Hendriks.

Marten Hendriks is een onderzoekend kunstenaar. Al zijn hele leven stelt hij vragen over vorm, verwantschap en aanwezigheid. Zo onderzocht hij in zijn vroege werk de minimale ruimte die hij met zijn lichaam in kon nemen, en maakte op exact dat formaat een kist, met zijn eigen beeltenis als deksel. Hij schikt alledaagse materialen tot een soort maquettes die zowel wereldstad als overwogen verzamelingen van vormen zijn. De laatste tijd is hij zijn oeuvre aan het heronderzoeken op zoals hij zelf zegt ‘geldigheid’. Alles wordt opnieuw bekeken. In deze beeldindexen die voortdurend aangevuld en veranderd worden spelen beeldrijm, toeval en toestemming een grote rol.

Video credits

Met dank aan: De kunstenaars, CODA Museum, Museum Arnhem, Fundacja SPOT, Studio Omstand
Muziek: Arbee - Melese
Camera en Montage: Maurice van Brummelen
Licht: Ton Toemen Interviews/redactie: Inge Pollet Productieleiding: July Ligtenberg

Meer info

1 series

  • Oogmerk

    Portretten van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Kijk mee naar de bijzondere werkprocessen van kunstenaars als Erik Odijk, Rosemin Hendriks en Roland Schimmel.