Tekenkunstenaar Kinke Kooi leidt ons rond in haar atelier in Arnhem. In haar werk houdt ze van wulps en vol, en is ze niet vies van een putjeshuid.

In het werk van de Arnhemse kunstenaar Kinke Kooi staan wervelende lijnen centraal. Haar tekeningen krijgen een vrouwelijke ruimtelijkheid, die in hun heftigheid soms beklemmend werken. Kooi behandelt bipsen en rookworsten op dezelfde manier als de denkbeeldige tekenkaders waarin ze haar gedachten onderbrengt: wulps en vol, en niet vies van een putjeshuid. Haar meest recente uitgave 'Be Precise' hier bij Plaatsmaken is een piezoprint in de haar kenmerkende sfeer waarin zij later nog heeft bijgetekend. Een hele serie bolletjes, netjes gerangschikt op een bijna vormloos, uitgezakt object, pijnlijk echt. Alsof je puistjes op je wang hebt zitten waar je maar niet af kunt blijven. De verwijzing naar ‘huid ’en ‘aanraking’ ligt er dik bovenop. Om het nog intenser te maken is er in het midden een hand met akelig precieze vingers die aan een los draadje trekken. Je herkent het gevoel, maar kunt het niet uitleggen. Een echte Kooi, onmiskenbaar.

Tot en met 2 oktober presenteerde Museum Arnhem de tentoonstelling Parelgoud: de jubileumtentoonstelling van Productiehuis Plaatsmaken. Honderden kunstenaars hebben de afgelopen drie decennia werk gemaakt in de grafische en digitale ateliers van Plaatsmaken in Arnhem. Parelgoud toont de parels en de experimenten met een gouden randje uit de geschiedenis van Stichting Plaatsmaken. Onder de noemer Oogmerk is Plaatsmaken in 2012 gestart met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Dit is ontstaan uit de gedachte om de vaak bijzondere werkprocessen en gedachten die daarbij horen vast te leggen.

Video credits

  • Redactie: Inge Pollet
  • Camera/ montage/ geluid: Maurice van Brummelen 
  • Licht: Ivonne Zijp en Ton Toemen 
  • Grafisch advies: Bart Weber 
  • Logistiek: René Hubbers 
  • Productie: July Ligtenberg 
  • Met dank aan: Kinke Kooi, Frank van de Schoor (Museum Valkhof), Erna van de Stegge (Cultuur Mij Oost), Provincie Gelderland, Anjerfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds
Meer info

1 series

  • Oogmerk

    Portretten van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Kijk mee naar de bijzondere werkprocessen van kunstenaars als Erik Odijk, Rosemin Hendriks en Roland Schimmel.