Oogmerk - Hester Oerlemans

00:10:47 Museum Arnhem
Hester Oerlemans vertelt meer over haar kunstwerken in haar atelier.

Mensen met matrassen op hun rug die op de vlucht zijn tekent ze met plakband, stoelen maakt ze na in ballonnen, een portret dat erg op Zorro lijkt maar toch Sorrow heet: het is typisch Hester Oerlemans. Deze multidisciplinaire kunstenaar laat zich in haar werk bijvoorbeeld leiden door gedachten aan stripverhalen waarin plotseling iets niet gaat zoals het moet. Wat als Tom en Jerry nu eens geen gat in de deur vallen, maar te pletter rennen? De werken van Oerlemans in de openbare ruimte zijn niet altijd in eerste instantie herkenbaar als kunst. Haar doel is om net een kleine verandering toe te brengen aan een bestaande situatie, zodat je twee keer kijkt. En dan blijkt dat niets is wat het lijkt, dat alles wat vast staan zo weer los kan schieten, verschrompelen of gewoonweg verdwijnen.

Tot en met 2 oktober 2016 presenteerde Museum Arnhem de tentoonstelling Parelgoud: de jubileumtentoonstelling van Productiehuis Plaatsmaken. Honderden kunstenaars hebben de afgelopen drie decennia werk gemaakt in de grafische en digitale ateliers van Plaatsmaken in Arnhem. Parelgoud toont de parels en de experimenten met een gouden randje uit de geschiedenis van Stichting Plaatsmaken. Onder de noemer Oogmerk is Plaatsmaken in 2012 gestart met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Dit is ontstaan uit de gedachte om de vaak bijzondere werkprocessen en gedachten die daarbij horen vast te leggen.

Video credits

  • Redactie: Inge Pollet  
  • Camera/montage/geluid: Maurice van Brummelen
 
  • Licht: Ivonne Zijp en Ton Toemen
 
  • Grafisch advies: Bart Weber  
  • Logistiek: René Hubbers
 
  • Productie: July Ligtenberg  
  • Met dank aan: Hester Oerlemans, Frank van de Schoor (Museum Valkhof), Erna van de Stegge (Cultuur Mij Oost), Provincie Gelderland, Anjerfonds Prins, Bernhard Cultuurfonds
Meer info

1 series

  • Oogmerk

    Portretten van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Kijk mee naar de bijzondere werkprocessen van kunstenaars als Erik Odijk, Rosemin Hendriks en Roland Schimmel.