Oogmerk - Erik Odijk

00:11:27 Museum Arnhem
Het is waar: de tekeningen van Erik Odijk ademen een romantisch verlangen naar de natuur. Kijk mee in zijn atelier.

Het is waar: de tekeningen van Erik Odijk ademen een romantisch verlangen naar de natuur. Naar opgaan in dichte bossen, naar metaforische open plekken waar je weer even de dichtgegroeide takkenbossen in je eigen hoofd kunt ontwarren.  Odijk reist regelmatig naar afgelegen plekken om te fotograferen in de wildernis, maar gaat daarbij lang niet altijd af van de paden die er al zijn.  En de periodes dat hij thuis is,  waar de eigenlijke wandelingen pas beginnen, zijn net zo belangrijk. Daar gebeurt het bekijken van eventuele lege plekken in de bezochte bossen. Daar groeien de takken dicht opeen, en stekelen ze degene die er doorheen durft te wandelen. 

Tot en met 2 oktober 2016 presenteerde Museum Arnhem de tentoonstelling Parelgoud: de jubileumtentoonstelling van Productiehuis Plaatsmaken. Honderden kunstenaars hebben de afgelopen drie decennia werk gemaakt in de grafische en digitale ateliers van Plaatsmaken in Arnhem. Parelgoud toont de parels en de experimenten met een gouden randje uit de geschiedenis van Stichting Plaatsmaken. Onder de noemer Oogmerk is Plaatsmaken in 2012 gestart met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Dit is ontstaan uit de gedachte om de vaak bijzondere werkprocessen en gedachten die daarbij horen vast te leggen.

Video credits

  • Redactie: Inge Pollet 
  • Camera/ montage/ geluid: Maurice van Brummelen

  • Licht: Ivonne Zijp en Ton Toemen
  • 
Grafisch advies: Bart Weber 
  • Logistiek: René Hubbers

  • Productie: July Ligtenberg 
  • Met dank aan: Erik Odijk, Frank van de Schoor (Museum Valkhof), Erna van de Stegge (Cultuur Mij Oost), Provincie Gelderland, Anjerfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds
Meer info

1 series

  • Oogmerk

    Portretten van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Kijk mee naar de bijzondere werkprocessen van kunstenaars als Erik Odijk, Rosemin Hendriks en Roland Schimmel.