Oogmerk - Ad Gerritsen

00:12:21 Museum Arnhem
Kijk mee in het atelier van kunstenaar & graficus Ad Gerritsen.
Ad Gerritsen

Ad Gerritsen (1940 - 2015) was een Nederlandse beeldend kunstenaar uit Arnhem. Hij werkte graag als kunstschilder en graficus aan gemengde technieken in collages en ruimtelijke objecten.

Meer over de kunstenaar

Het werk van Ad Gerritsen doet een beroep op ons collectieve geheugen. Zijn messcherpe tekeningen en schilderijen vertellen de verhalen die de toeschouwer er zelf op projecteert. Die verhalen kunnen van alles zijn: het doet eigenlijk niet ter zake. Mensen kijken tenslotte louter vanuit hun eigen geschiedenis naar de dingen. Gerritsen zorgt alleen voor het kader. Zijn werk is als een laaghangende wolk boven de stad. Uiteindelijk kom je altijd wel een keer iets van de kunstenaar tegen: in een overheidsgebouw, het museum, bij mensen thuis. Stuk voor stuk hebben de geportretteerden iets ongemakkelijks; ze kijken ongelukkig, nors, onverschillig, hysterisch of opgewonden. Zelfs de dieren die hij verbeeldt lijken wel menselijk door hun emotionele uitdrukking. Ze ondergaan hun lot gedwee. Ze plooien zich in de onmogelijke poses die de kunstenaar hen heeft toebedacht.

Tot en met 2 oktober 2016 presenteerde Museum Arnhem de tentoonstelling Parelgoud: de jubileumtentoonstelling van Productiehuis Plaatsmaken. Honderden kunstenaars hebben de afgelopen drie decennia werk gemaakt in de grafische en digitale ateliers van Plaatsmaken in Arnhem. Parelgoud toont de parels en de experimenten met een gouden randje uit de geschiedenis van Stichting Plaatsmaken. Onder de noemer Oogmerk is Plaatsmaken in 2012 gestart met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Dit is ontstaan uit de gedachte om de vaak bijzondere werkprocessen en gedachten die daarbij horen vast te leggen.

Video credits

  • Redactie: Inge Pollet 
  • Camera/ montage/ geluid: Maurice van Brummelen 
  • Licht: Ivonne Zijp en Ton Toemen 
  • Grafisch advies: Bart Weber 
  • Logistiek: René Hubbers 
  • Productie: July Ligtenberg 
  • Met dank aan: Ad Gerritsen † Frank van de Schoor (Museum Valkhof) Erna van de Stegge (Cultuur Mij Oost) Provincie Gelderland Anjerfonds Prins Bernhard Cultuurfonds
Meer info

1 series

  • Oogmerk

    Portretten van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Kijk mee naar de bijzondere werkprocessen van kunstenaars als Erik Odijk, Rosemin Hendriks en Roland Schimmel.