Once A Slave - Lisa Nora

00:03:14 Art Rocks
Kunst inspireert tot het maken van kunst! Hoe klinken de soundtracks voor iconische kunstwerken? Tijdens Art Rocks 2016 lieten muzikanten zich inspireren door kunst bij het maken van hun liedjes. Bekijk hier de inzending van finalist Nora Lisa!

MOTIVATIE VAN DE ARTIEST

Dit kunstwerk sprak me erg aan, omdat de omstandigheden in die tijd (zeker voor vrouwen) erg slecht waren en dat kun je goed zien in dit kunstwerk. Dit raakte mij heel erg. Mijn nummer is een typisch lied dat de slavinnen zouden hebben kunnen zingen terwijl ze op de plantages aan het werk waren. Hun werk was uitzichtloos en misschien hadden ze de hoop op een zeker moment ook al opgegeven, om uit te kijken naar een nieuwe dag.

INFORMATIE OVER HET KUNSTWERK

Wat zie je?
Op de gravure hangt een vrouw met de polsen aan een touw aan een boomtak. Ze is een tot slaaf gemaakte Afrikaanse vrouw. Ze is geslagen met een zweep, om onbekende redenen gestraft door de leiders van de plantage in Suriname waar ze als plantagearbeider werkte. Op de achtergrond lopen twee Europeanen en twee slaven met zwepen. De meeste lijfstraffen werden op de plantages ten uitvoer gebracht door de zwarte slavenopzichters (basjas of bastiaans).

Waar gaat het over?
De plantages in Suriname, waar vooral veel suikerriet verbouwd werd, floreerden door de toenemende vraag naar suiker in Europa en de goedkope arbeidskrachten: tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het Nederlands bestuur had officiële regels over het straffen van de slaven. Deze moesten in Paramaribo berecht worden en gestraft in Fort Zeelandia. Maar elke plantage-eigenaar maakte ook zijn eigen regels zodat de tot slaaf gemaakte Afrikanen overgeleverd waren aan de willekeur van de plantagedirecteuren. Bij rassenonlusten in het zuiden van de Verenigde Staten werden door racistische Amerikanen ook na de afschaffing van de slavernij Afro-Amerikaanse landgenoten opgehangen aan bomen. Zangeres Billie Holiday zong naar aanleiding daarvan het aangrijpende Strange fruit.

Over de kunstenaar
John Gabriël Stedman (1744 – 1797) was een Schots-Nederlandse officier in de Schotse Brigade van het Nederlandse leger. Hij hielp bij het onderdrukken van een slavenopstand in Suriname. Hij werd verliefd op een slavin, en probeerde haar vrij te kopen. Over zijn ervaringen schreef hij het invloedrijke boek Narrative of a five years' expedition against the revolted Negroes of Surinam. Hierin bekommerde hij zich openlijk om de rechten van zwarten, met name om de vraag of zwarten als mens behandeld moesten worden. Het is de belangrijkste bron, in woord en beeld, over de tijd van de slavernij op de plantages in Suriname.

"Het thema slavernij en discriminatie is nog steeds actueel. Slavernij is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis en heeft nog steeds een uitwerking in ons leven anno 2016" - Tropenmuseum

Meer info