On The Move -Thomas Kuijpers

00:01:23 228 Stedelijk Museum Amsterdam
Een kort interview met Thomas Kuijpers, geselecteerd voor On the Move met de installatie #IDIDNTJOIN (2013).

Met hun gezichten verscholen achter een handgeschreven boodschap protesteren Amerikaanse soldaten in 2013 anoniem via Twitter. Onder de hashtag #IDIDNTJOIN uitten zij hun onvrede met de positie van hun regering in de Syrische burgeroorlog.

Vorig jaar schaarde de Amerikaanse overheid zich achter de Syrische rebellen, nadat de regering van Assad een chemische raket zou hebben afgevuurd op de Syrische bevolking. Kort daarop bleek dat het Syrian Electronic Army, een pro-Assad hackersgroep, achter het Twitterprotest zat. Het doel was om Obama's keuze voor de kant van de rebellen, die ook steun kregen van terroriste netwerk Al Qaida, te problematiseren. Een week later echter gaf de eerste Amerikaanse soldaat toe dat hij zich schuldig had gemaakt aan het plaatsen van een foto. 

Ook kunstenaar Thomas Kuijpers  (Helmond, NL, 1985) voegde anonieme foto's toe aan het protest. Hij toont aan dat de waarheid alles behalve eenduidig is, zowel in complexe politieke conflicten als in het gebruik van sociale media. In zijn installatie #IDIDNTJOIN laat Kuijpers de toeschouwer middels rood en groen gestickerde sheets met protestfoto's zelf kiezen: waar of niet waar?

On The Move
29 augustus 2014 - 18 januari 2015
Stedelijk Museum Amsterdam

Video credits

  • Research & interviews: Anna Jordans - Mals Media
  • Regie & montage: Gijs Pouwels
  • Camera: Adriaan van de Polder
Koop tickets

1 series

  • On The Move

    Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving. Nieuwe aanwinsten voor Amsterdam.