On The Move -Theo Niekus

00:01:23 230 Stedelijk Museum Amsterdam
Een kort interview met Theo Niekus, geselecteerd voor On the Move met het fotografiemagazine REPORT (2006-heden).


Op sommige dagen schiet de ‘Damrakfotograaf’ Theo Niekus (Den Haag, NL, 1956) wel 1600 foto’s. Zijn directe en levendige straatportretten van kauwgomkauwende meisjes, zoenende toeristen of gehaaste fietsers passen in de traditie vande iconische straatfotografie van Ed van der Elsken in het Amsterdam van de jaren 50 tot 80.

Na diverse omvangrijke boekprojecten begint Theo Niekus in november 2009 een eigen fotografiemagazine: REPORT. Tegen de stroom van de menigte inlopend legt hij de dynamiek van het stadscentrumvast. Met veel gevoel voor ritme groepeert hij zijn onbewerkte kleurenfoto’s, zonder tekst, tot associatieve reeksen. Het geheel trekt als een film voorbij.

De belangrijkste drijfveer van Theo Niekus is het vastleggen van ‘het publieke leven’. Met REPORT geeft hij een persoonlijke kijk op de huidige maatschappij en creëert hij een tijdsbeeld van de stad. De edities, in een oplage van 500 stuks en zonder vaste verschijningsdatum, worden in eigen beheer uitgegeven en verspreid onder enkele honderden abonnees.

On The Move
29 augustus 2014 - 18 januari 2015
Stedelijk Museum Amsterdam

Video credits

  • Research & interviews: Anna Jordans - Mals Media
  • Regie & montage: Gijs Pouwels
  • Camera: Adriaan van de Polder
Koop tickets

1 series

  • On The Move

    Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving. Nieuwe aanwinsten voor Amsterdam.