On The Move - Sara Blokland

00:01:23 135 Stedelijk Museum Amsterdam
Een kort interview met Sara Blokland, geselecteerd voor On the Move met de multimedia-installatie Reproduction of Family part 4: Mother's History - A Library of Language.


Sara Blokland (Ede, NL, 1969) woont en werkt in Amsterdam. In de multimedia-installatie Mother's History, a Library of Language neemt ze de Amsterdams-joodse familiegeschiedenis van haar moeder als uitgangspunt.

Blokland interviewt haar moeder over haar (joodse) identiteit, idealisme en haar jeugdherinneringen als naoorlogskind. Ze brengt dit in dialoog met het vooroorlogse filosofische gedachtegoed van Gerrit Mannoury, haar moeders grootvader, die zich in zijn studie naar de Signifca richtte op de impact van taal en beeld op de ander. Zo ontstaat een artistiek onderzoek naar (joodse) identiteit en de (onmogelijkheid van) verbeelding van trauma.

Dit werk is het vierde deel uit de serie Reproduction of Family, waarin Blokland zich richt op haar Surinaams-Nederlandse familie. Waar in eerdere delen de nadruk lag op postkoloniale geschiedenis en visuele representatie, gaat Mother's History in op de herinnering aan vooroorlogse idealen en een naoorlogse jeugd en op de verhouding tussen het fotografische beeld en de taal.

On The Move
29 augustus 2014 - 18 januari 2015
Stedelijk Museum Amsterdam

Video credits

  • Research & interviews: Anna Jordans - Mals Media
  • Regie & montage: Gijs Pouwels
  • Camera: Adriaan van de Polder
Koop tickets

1 series

  • On The Move

    Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving. Nieuwe aanwinsten voor Amsterdam.