On The Move - Rune Peitersen

00:01:23 96 Stedelijk Museum Amsterdam
Een kort interview met Rune Peitersen, geselecteerd voor On the Move met Safe Distance (2014).


Van een afstand bezien is dit werk van beeldend kunstenaar Rune Peitersen (Maglegaard, DK, 1971, woont en werkt in Amsterdam) een reeks gitzwarte beelden met in het midden een mysterieuze lichtbron. Van dichtbij ontrafelt zich een gemeenschappelijke deler: het is een verzameling nachtelijke scènes van conflictsituaties en demonstraties, zoals stenen gooiende betogers in Istanbul omgeven door rookpluimen.

Peitersen vond de beelden online, in livestreams die door omstanders met mobiele telefoons werden gemaakt om verslag te doen van conflicten. Dit soort burgerjournalistiek is inmiddels maar al te herkenbaar aan de schokkerige videobeelden en lage resolutie.

Peitersen reflecteert op de beeldenstroom door deze in screenshots stil te zetten. Het zwarte kader dat hij om de screenshots plaatste maakt de beelden haast schilderachtig, maar suggereert ook dat door een verrekijker naar de nachtelijke oproeren wordt gekeken. Zo problematiseert Peitersende safe distance van online toeschouwers, die ver weg van het conflictgebied meekijken.

On The Move
29 augustus 2014 - 18 januari 2015
Stedelijk Museum Amsterdam

Video credits

  • Research & interviews: Anna Jordans - Mals Media
  • Regie & montage: Gijs Pouwels
  • Camera: Adriaan van de Polder
Koop tickets

1 series

  • On The Move

    Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving. Nieuwe aanwinsten voor Amsterdam.