On The Move - Persijn Broersen en Margit Lukács

00:01:23 249 Stedelijk Museum Amsterdam
Een kort interview met Persijn Broersen en Margit Lukács, geselecteerd voor On the Move met de installatie Ruins in Reverse (2014).
Persijn Broersen en Margit Lukács

Kunstenaarsduo Persijn Broersen (Delft, NL, 1974) en Margit Lukács (Amsterdam, NL, 1973) werkt en woont in Amsterdam. Ze maken werk in verschillende media, zoals commercials, clips, installaties en videokunst. In veel van hun werk en titels zit het verlangen naar iets paradijselijks.

Meer over de kunstenaar

In hun nieuwe werk nemen kunstenaars Persijn Broersen en Margit Lukács de toeschouwer mee op een reis door de toekomst. Speciaal voor de roltrap in het Stedelijk Museum maakten zij een installatie gebaseerd op sciencefictionfilms.

In een aaneenschakeling van stills van futuristische steden en gebouwen ontvouwt zich de geschiedenis van dit filmgenre. Daarbij valt op dat waar de vroegere utopieën bestaan uit heldere, modernistische gebouwen, de latere varianten steeds donkerder en apocalyptisch van aard zijn.

De installatie maakt duidelijk dat het onmogelijk is de toekomst in beeld te vangen: filmmakers grijpen vaak terug op beelden uit het verleden en ontkomen niet aan nostalgie en clichés. Tevens lijkt het alsof de meer hedendaagse ensceneringen van de toekomst achterlopen op de actualiteit, zoals we die iedere dag tot ons nemen via de vele media die ons omgeven. 

On The Move
29 augustus 2014 - 18 januari 2015
Stedelijk Museum Amsterdam

Video credits

  • Research & interviews: Anna Jordans - Mals Media
  • Regie & montage: Gijs Pouwels
  • Camera: Adriaan van de Polder
Koop tickets

1 series

  • On The Move

    Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving. Nieuwe aanwinsten voor Amsterdam.