Een kort interview met Nadine Stijns, geselecteerd voor On the Move met A Nation Outside A Nation (2012-2014).


Bijna tien miljoen Filipino’s hebben het vaderland achter zich gelaten op zoek naar werk en een betere toekomst. In A Nation Outside A Nation belicht Nadine Stijns (Geleen, NL, 1977) de relatie tussen deze arbeidsmigranten en hun thuisfront.

Centraal in Stijns’ werk, dat begon als een persoonlijke zoektocht naar de identiteit van haar Filipijnse schoonfamilie, staan de zogeheten balikbayan boxes: naar Filipijns gebruik sturen de migranten als blijk van affectie pakketten met kleding, koekjes, gereedschap, meubels enzovoorts aan hun achtergebleven families.

Stijns fotografeerde de dozen, hun inhoud en de afzenders. Daarnaast verzamelde ze honderden foto’s van de ontvangers met hun pakketten, die het verzendbedrijf als ontvangstbewijs gebruikt. Voor Stijns staan de balikbayan boxes symbool voor de zichtbare en onzichtbare implicaties van arbeidsmigratie. In kleurrijke composities en gestapelde collages brengt zij het verzendproces in beeld, en daarmee in feite ook de pijnlijke scheiding van de familieleden.

On The Move
29 augustus 2014 - 18 januari 2015
Stedelijk Museum Amsterdam

Video credits

  • Research & interviews: Anna Jordans - Mals Media
  • Regie & montage: Gijs Pouwels
  • Camera: Adriaan van de Polder
Koop tickets

1 series

  • On The Move

    Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving. Nieuwe aanwinsten voor Amsterdam.