On the Move - Anoek Steketee & Eefje Blankevoort

00:01:23 Stedelijk Museum Amsterdam
Een kort interview met Anoek Steketee & Eefje Blankevoort, geselecteerd voor On the Move met het multimediaproject Love Radio (2014).

De populaire Rwandese radiosoap Musekewaya (Nieuwe Dageraad) en de dagelijkse realiteit van haar luisteraars staan centraal in het grootschalige, multimedialeproject Love Radio van fotograaf Anoek Steketee en journalist Eefje Blankevoort.

Via dezelfde radiofrequentie waarop in 1994 de Hutu's werden opgeroepen om hun Tutsi-buren te vermoorden wordt nu deze soap uitgezonden ter verzoening en verwerking van de genocide.

Met behulp van vormgevers Kummer & Herrman en interactive designer Sara Kolster hebben Steketee en Blankevoort een passende vertelwijze gevonden voor dit complexe verhaal over de huidige Rwandese samenleving: een webdocumentaire waarin de acteurs van Musekewaya worden uitgenodigd om in het donker van de studio het verhaal van de soap on air na te vertellen. In het off air gedeelte van de website worden land, luisteraars, acteurs en scriptschrijvers van de soap geportretteerd.

Love Radio maakt duidelijk dat er niet één waarheid bestaat en dat de scheidingslijn tussen fictie en werkelijkheid dun is.

On The Move
29 augustus 2014 - 18 januari 2015
Stedelijk Museum Amsterdam

Video credits

  • Research & interviews: Anna Jordans - Mals Media
  • Regie & montage: Gijs Pouwels
  • Camera: Adriaan van de Polder
Koop tickets

1 series

  • On The Move

    Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving. Nieuwe aanwinsten voor Amsterdam.