Onvergetelijk: Omgaan met mensen met dementie

00:07:09
Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk. Om een museumbezoek voor deze doelgroep zo prettig mogelijk te laten verlopen, is het essentieel om met een aantal zaken rekening te houden.

Onvergetelijk bestaat uit interactieve rondleidingen en workshops voor mensen met dementie en hun dierbaren. Op een juiste communiceren met deze doelgroep vraagt extra zorg en aandacht. Het gedrag en de emoties van iemand met dementie worden namelijk niet alleen bepaald door de ziekte, maar ook door de interactie met de mensen in zijn of haar omgeving.

Hoe je iets zegt kan daarom soms nog belangrijker zijn dan wat je zegt. Als je iemand met dementie op de juiste manier aanspreekt, kun je veel dingen vragen en bespreekbaar maken.

De belangrijkste beginselen voor het maken van contact zijn oprechtheid, vriendelijkheid, geduld, flexibiliteit en tact.

De tien uitgangspunten

Voor de communicatie met de doelgroep worden in de Onvergetelijk-musea daarnaast de volgende tien uitgangspunten gehanteerd:

1. Zorg voor een positieve stemming

2. Maak contact met aandacht

3. Wees duidelijk

4. Houd het gesprek eenvoudig

5. Voorkom overprikkeling

6. Luister met je oren, ogen en gevoel

7. Leg de nadruk op wat mensen nog wel kunnen

8. Bied ruimte voor eigen inbreng

9. Reageer met warmte, begrip en bevestiging

10. Blijf lachen 

Voor meer informatie over Onvergetelijk, kijk hier

Koop tickets
Meer info

1 series

  • Onvergetelijk

    Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek naar aanleiding van museumobjecten. Dit draagt bij aan hun kwaliteit van leven.