Olafur Eliassons 'Notion Motion'

00:05:41 332 Museum Boijmans Van Beuningen
Eens in de vijf jaar komt het indrukwekkende waterkunstwerk 'Notion Motion' van Olafur Eliasson weer tot leven in het Boijmans. Bekijk de totstandkoming van dit unieke kunstwerk in deze mini-documentaire.
Olafur Eliasson

Olafur Eliasson (Kopenhagen, 1967) is één van ’s werelds meest spraakmakende kunstenaars. Hij maakt bijzondere installaties in musea en grootschalige omgevingskunst in de openbare ruimte, waarbij de interactie met het publiek een grote rol speelt.

Meer over de kunstenaar

Museum Boijmans Van Beuningen heeft de monumentale installatie Notion motion (2005) van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson (1967, Kopenhagen) in haar collectie. Notion motion werd speciaal ontwikkeld voor het museum en door het H+F Mecenaat van schrijver en verzamelaar Han Nefkens in 2005 aan Museum Boijmans Van Beuningen geschonken. In de zomer van 2010 was deze monumentale installatie, die vijf jaar eerder enthousiast werd ontvangen door pers en publiek, opnieuw te zien in de grote Bodonzalen van het museum.

Eliasson heeft de afgelopen vijftien jaar een oeuvre opgebouwd bestaande uit regenbogen, zonsondergangen, watervallen, geurmuren, mist, lichtbundels en periscopen. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie. Deze film is een verkorte versie van de documentaire Notion motion - Olafur Eliasson van Jan Schmidt-Garre die verscheen in 2005. Hierin wordt het ontstaansproces van het speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen gemaakte kunstwerk op de voet gevolgd. De documentaire is onder andere te koop in de museumwinkel.

Video credits

Met toestemming van Pars Media en Olafur Eliasson gebaseerd op de documentaire uit 2005.Camera: Thomas Bresinsky Studio Camera: Yngve Holen

Camera: Thomas Bresinsky Studio Camera: Yngve Holen

Geluid: Cita Antoni, Svend-Aage Ekberg, Thomas Stührk

Mix: Eberhard Weckerle

Montage: Gaby Kull-Neujahr Production

Manager: Andreads Wimmer

Muziek: Louis Moreau Gottschalk, Maurice Ravel

Engelse vertaling: Christopher Doherty

Regie: Jan Schmidt-Garre

Hermontage 2010: Rose Klaver (Museum Boijmans Van Beuningen)

Koop tickets