Offshore - FALT

00:05:11 Art Rocks
Kunst inspireert tot het maken van kunst! Hoe klinken de soundtracks voor iconische kunstwerken? Tijdens Art Rocks 2016 lieten muzikanten zich inspireren door kunst bij het maken van hun liedjes. Bekijk hier de inzending van finalist FALT!
Piet Mondriaan

Piet Mondriaan (1872 – 1944) wordt gezien als pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd.

Meer over de kunstenaar

 

MOTIVATIE VAN DE ARTIEST

'Compositie 10 in zwart wit' is muziek. Een mathematische, ritmische compositie. Als band herkennen we ons in het conceptuele, suggestieve en minimalistische. Bovenal vinden we het schilderij erg mooi.

Zouden we dit werk letterlijk kunnen laten klinken?

Compositie 10= 85cm hoog, onze track 85bpm. Compositie 10= 108cm breed, onze track telt 108maten. Bij elkaar opgeteld duurt Offshore precies 306seconden: exact de omtrek in centimeters van de afgebeelde ellips.

We hebben het schilderij beschouwd als bladmuziek, haar opgeknipt in delen en die in midi-sporen nagetekend in Ableton. Waar we een lijn tegenkwamen tekenden wij een trigger, de dikte van de lijn bepaalde de intensiteit van die trigger. De Pier verschafte ons de melodieën. De kicks trokken we uit de kern van het schilderij. De oceaan drumt de rest van de percussie: check de clip voor een animatie!

Offshore is een ode aan Mondriaans werk. De lyrics een combinatie van observatie en lofzang.

INFORMATIE OVER HET KUNSTWERK

Wat zie je?
Compositie 10 in zwart wit is een abstracte, ellipsvormige compositie van korte, horizontale en verticale, zwarte lijnen. In de langere, rechte horizontalen in het midden van het schilderij kunnen de aanrollende golven worden gezien, in de verticale lijnen onder in het schilderij de abstrahering van een golfbreker.

Waar gaat het over?
In 1914 woont Piet Mondriaan enige tijd in de badplaatsen Domburg en Scheveningen. Daar maakt hij een serie tekeningen die zijn geïnspireerd op de zee en de golfbrekers. Op basis van deze tekeningen ontstaat in 1915 Compositie 10 in zwart wit, soms ook Pier and Ocean genoemd. Het schilderij is het eerste van Mondriaan dat uitsluitend in zwart en wit is geschilderd. Hoewel het uitgangspunt van het schilderij in de zichtbare werkelijkheid ligt, gaat het Mondriaan duidelijk niet om een herkenbare weergave van de natuur. Hij is vooral bezig met het samenbrengen van tegendelen, het horizontale en het verticale, om daarmee een algemeen idee van harmonie en ritme uit te drukken.

Over de kunstenaar
De Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) is een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst.

"Als je de tijd neemt, zie je ze weer opdagen: de pieren, de golven en de sterren. Mondriaan vond spanning door alles te versimpelen" - Kröller-Müller Museum

Meer info