Nep-deuren en nep-ruimtes in het Phantom Limb: art beyond Escher

Fries Museum
Ontmoet Michiel Kluiters als hij aan de hand van videobeelden verteld over dit kunstwerk dat hij speciaal maakte voor het Fries Museum, en de tentoonstelling Phantom Limb: Art Beyond Escher
Michiel Kluiters

Michiel Kluiters (Amsterdam, 1971) verbindt met zijn werk architectonische constructies aan de manier waarop mensen kijken. Voor zijn vaak monumentale installaties vormt de bestaande architectuur of omgeving het uitgangspunt, waarna hij die gaat manipuleren.

Meer over de kunstenaar

 

Voor zijn bijdrage aan Phantom Limb. Art beyond Escher in het Fries Museum in Leeuwarden waagde Michiel Kluiters het om met schijnbaar minimale beeldmiddelen een compleet stelsel van ruimten te suggereren. Met de fotowerken Zaal I, II, III en de foto-installatie Toren zet hij de architectuur naar zijn hand.

Dat komt omdat deze trompe-l’oeils wandvullend zijn en dus naadloos kunnen aansluiten op de werkelijke architectuur. Vanwege die schaal worden de beelden op de foto heel aannemelijk en ogen ze als herhaalde onderdelen uit de bestaande ruimten.

Het gebruik van schaalmodellen om illusies van architectuur te creëren is een terugkerend element in zijn werk. De modellen die hij daarvoor bouwt en van binnenuit fotografeert, bracht hij deze keer terug tot architectuur in zijn meest archaïsche vorm: wanddelen met openingen. Vrijwel niets lijkt te zijn afgewerkt. Die grofheid heeft echter een onverwacht effect. Want ondanks of juist daardoor werkt de illusie sterk. Door de schilderachtigheid van de modellen, die sterk vergroot in beeld zijn gebracht, wordt het oppervlak en elke oneffenheid daarin voelbaar. Schaal en textuur dragen bij aan het totaal van suggesties. Zoals ook de archaïsche vormentaal, het verborgen raffinement van camerastandpunten, de kadrering, de belichting en de coulissewerking dat doen. Het zijn klassieke beeldelementen waar onze hersens als het ware al door geprogrammeerd zijn. De fotobeelden zijn daardoor zo herkenbaar en vanzelfsprekend dat ze bijna niet meer opvallen. Dat is het duale karakter van dit werk: je ziet het niet of je ziet het wel en dan word je erin meegezogen.

Video credits

  • Video productie: Maarten Theuwkens
  • Met dank aan: Fries Museum, Eelco van der Lingen, Ellen de Bruijne Projects. Marco Hulshof en Olaf Rigter
Koop tickets