Natasja Kensmil – Positions #3

00:02:50 Van Abbemuseum
Natasja Kensmil (Amsterdam, Nederland, 1973) is een van de vier kunstenaars binnen de tentoonstelling Positions #3, georganiseerd door het Van Abbemuseum. In deze video vertelt ze meer over haar werkwijze.

Kensmil gebruikt in haar werk citaten uit de (kunst)geschiedenis om de relatie tussen het heden en het verleden scherp te stellen. Zo staat in een aantal nieuwe werken, zoals Martyrs Mirror (2016), de beweging van de wederdopers centraal. Hun executies, verbeeld door de 17e eeuwse graficus Jan Luyken in talloze prenten, zijn als fragmenten verwerkt in schilderijen en zeefdrukken op zijde. Deze angstbeelden zijn ontstaan op basis van werkelijke gebeurtenissen in onze geschiedenis, gekoppeld aan religie en mystiek. Met deze momenten uit de geschiedenis houdt Kensmil ons een spiegel voor.

Zij doet dit niet om ons alleen maar met wrede beelden te confronteren, maar om ons bewust te maken dat er een traditie bestaat in (on)menselijk gedrag en dat de verontrustende tijd waarin we nu leven deel uitmaakt van deze overlevering. Zij wil geen standpunt innemen, maar een historisch inzicht bieden door vergelijkingen te maken. Ze benadert de vaak barbaarse afbeeldingen, afkomstig uit mystiek en religie, vanuit hun poëtische kracht.

Positions #3
Van Abbemuseum
3 december 2016 - 5 maart 2017

Video credits

  • Geproduceerd door: Mals Media || Anna Jordans
  • Research & interview: Else Siemerink
  • Camera & edit: Florian Koch
  • De tentoonstellingenreeks Positions wordt mogelijk gemaakt met steun van Ammodo, Danish Arts Foundation, Mondriaan Fonds en Stichting Promotors Van Abbemuseum
Meer info

1 series

  • Positions #3

    Voor de tentoonstelling Positions #3 maakte het Van Abbemuseum een serie met de deelnemende kunstenaars. In vier korte video's vertellen zij over hun werk.