Nalini Malani: spel met video en schaduwen

00:06:07 Stedelijk Museum Amsterdam
In het voorjaar van 2017 is in het Stedelijk Museum de tentoonstelling Nalini Malani: Transgressions te zien. Hart van de tentoonstelling is de installatie Transgressions, een eigenzinnige combinatie van schilderij, video en bewegende schaduwen, door Malani ‘video/shadow play’ genoemd.
Nalini Malani

De Indiase kunstenaar Nalini Malani maakt al vijf decennia lang geëngageerde en maatschappijkritische kunst, waaronder installaties die een levendige, gelaagde combinatie vormen van schilderkunst, video, poëzie en literatuur.

Meer over de kunstenaar

Samen met de kunstenaar voorzag conservator Margriet Schavemaker het werk Transgressions van een context. De tentoonstelling laat zien hoe Malani tot het maken van de video/ schaduwspelen is gekomen. Een belangrijke aanleiding voor deze tentoonstelling vormde de publicatie In Media Res Inside Nalini Malani’s Shadow Plays (Hatje Cantz, 2016) van emeritus hoogleraar literatuurwetenschappen Mieke Bal.

In deze video leidt Nalini Malani je rond door de tentoonstelling, vertelt Margriet Schavemaker over de achtergronden van het werk, en vertelt Mieke Bal waarom zij zo is gegrepen door het werk van Nalini Malani.

De tentoonstelling Nalini Malani: Transgressions is tot 18 juni 2017 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Video credits

Thanks to: Nalini Malani, Mieke Bal, Margriet Schavemaker

Camera & Editing: Anouk Wouters
Production: Stedelijk Museum Amsterdam & Anouk Wouters Music: Fog horn, Transgressions, In Search of Vanished Blood / Courtesy Nalini Malani
Translation: Einion Media

Koop tickets