Mondriaan lezing door Franz Kaiser

00:18:02 Gemeentemuseum Den Haag
Registratie van de lezing van Franz Kaiser tijdens de Mondriaan expertmeeting op 24 januari 2014 als onderdeel van de tentoonstelling Mondriaan en het kubisme.
Piet Mondriaan

Piet Mondriaan (1872 – 1944) wordt gezien als pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd.

Meer over de kunstenaar

De ambitie van Piet Mondriaan (1872-1944) was grenzeloos. Hij ontwikkelde zich tot één van de grootmeesters van de moderne kunst en legde een vastberaden weg af naar abstractie.

Hij vertrok in januari 1912 naar Parijs om het kubisme te bestuderen. Twee jaar later keerde hij terug en toonde zijn nieuwe werk bij kunsthandel Walrecht in Den Haag. Toen werd duidelijk hoe mijlenver Mondriaan in twee jaar tijd verwijderd was geraakt van de Nederlandse kunst. Hij groeide uit tot een groot inspirator voor andere kunstenaars.

Precies 100 jaar na de tentoonstelling bij Walrecht brengt het Gemeentemuseum Den Haag deze herinneringstentoonstelling als hommage aan Mondriaan, die in 2014 precies 70 jaar geleden overleed. Naast werk van Mondriaan en zijn Nederlandse tijdgenoten is in de tentoonstelling ook werk te zien van Pablo Picasso, Georges Braque, Henri Le Fauconnier en Fernand Léger, dat in bruikleen is van onder andere het MoMA in New York en de Fondation Beyeler in Basel. 

Deze expertmeeting vond plaats ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling 'Mondriaan en het kubisme - Parijs 1912-1914' die van 25 januari t/m 11 mei 2014 te zien is in Gemeentemuseum Den Haag. 

Bekijk ook de introductiefilm bij de tentoonstelling Mondriaan en het kubisme:
https://vimeo.com/85240565

 

Koop tickets