Mondriaan en het kubisme - Parijs 1912-1914

00:11:05 2517 Gemeentemuseum Den Haag
Film ter gelegenheid van de jubilieumtentoonstelling Mondriaan en het kubisme - Parijs 1912-1914, die in 2014 te zien was in Gemeentemuseum Den Haag.
Piet Mondriaan

Piet Mondriaan (1872 – 1944) wordt gezien als pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd.

Meer over de kunstenaar

De ambitie van Piet Mondriaan (1872-1944) was grenzeloos. Hij ontwikkelde zich tot één van de grootmeesters van de moderne kunst en legde een vastberaden weg af naar abstractie.
Hij vertrok in januari 1912 naar Parijs om het kubisme te bestuderen. Twee jaar later keerde hij terug en toonde zijn nieuwe werk bij kunsthandel Walrecht in Den Haag. Toen werd duidelijk hoe mijlenver Mondriaan in twee jaar tijd verwijderd was geraakt van de Nederlandse kunst. Hij groeide uit tot een groot inspirator voor andere kunstenaars.

Precies 100 jaar na de tentoonstelling bij Walrecht brengt het Gemeentemuseum Den Haag deze herinneringstentoonstelling als hommage aan Mondriaan, die in 2014 precies 70 jaar geleden overleed. Naast werk van Mondriaan en zijn Nederlandse tijdgenoten is in de tentoonstelling ook werk te zien van Pablo Picasso, Georges Braque, Henri Le Fauconnier en Fernand Léger, dat in bruikleen is van onder andere het MoMA in New York en de Fondation Beyeler in Basel.

Mondriaan Jaar

In 2014 is het precies 70 jaar geleden dat Mondriaan in New York overleed. Het Gemeentemuseum Den Haag besteedde dit jaar bijzondere aandacht aan Piet Mondriaan, van wie het museum de grootste collectie ter wereld beheert. Het Mondriaan jaar is ook internationaal gevierd met een aantal tentoonstellingen, waaronder in het Bucerius Kunstforum in Hamburg (DE), het Turner Contemporary in Margate en Tate Liverpool (UK).

Mondriaan en het kubisme - Parijs 1912-1914
25 januari t/m 11 mei 2014
Gemeentemuseum Den Haag

Video credits

 • productie: AndersDoenProdukties
 • camera: Ge Aarts
 • soundengineer: Ruud Ruyer, Team Facilities
 • montage: Jeff de Nijs
 • postproductie: Infostrada
 • soundeditor: David Klooker, Mengwerk
 • regie: Charlotte Ebers
 • met dank aan: Bankgirolotterij
 • ©2014 AndersDoenProdukties/Gemeentemuseum Den Haag
Koop tickets

1 series

 • 100 jaar De Stijl

  Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.