Interactief

MONDRIAAN – DALÍ: de mono-grafische expositie

In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ legt kunsthistoricus Carel Blotkamp uit dat Mondriaans ontwikkeling niet zo logisch en vanzelfsprekend was als gewoonlijk wordt voorgesteld. In deze aflevering komen Mondriaan tentoonstelling uit 1966 en de Dalí tentoonstelling uit 1970 aan bod.
Piet Mondriaan

Piet Mondriaan (1872 – 1944) wordt gezien als pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd.

Meer over de kunstenaar
Salvador Dalí

De Spaanse kunstenaar Salvador Dali (Figueras 1904 - 1989) is één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars. Zijn kunstwerken hadden bijna altijd betrekking op dromen. Zijn schilderijen kenmerken zich door merkwaardige voorstellingen die nauwkeurig realistisch zijn afgebeeld.

Meer over de kunstenaar

Piet Mondriaan werd na zijn overlijden in New York, in 1944, in Nederland niet meteen als groot kunstenaar gezien. Toch groeide zijn reputatie in de decennia na de Tweede Wereldoorlog uit tot wereldformaat. Kunsthistorici en conservatoren, gesteund door radio- en televisiemakers makers, deden hun uiterste best om zijn kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daarbij werd dankbaar gebruik gemaakt van Mondriaans eigen verklaring over de weg die hij had afgelegd om tot abstractie te komen.

Salvador Dalí, Mondriaans collega en rivaal, had geen uitleg nodig; de kunstenaar maakte zelf slim gebruik van de mogelijkheden die de televisie bood, zodat een tentoonstelling over zijn werk bij voorbaat een publiekssucces was.

Filosoof Jan Bor geeft aan dat Mondriaans schilderijen altijd worden besproken in termen van het (westerse) neoplatonisme, terwijl zijn visie op de aard van de werkelijkheid gekleurd is door een andere, niet-westerse denktraditie. Beide sprekers profileren Mondriaan en Dalì ten opzichte van elkaar en hun betoog is verrijkt met bronnen uit de geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie.

De aflevering is verrijkt met bronnen uit de geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie (alleen te zien op tablet, laptop en computer - niet op mobiel).

Bekijk alle vijf afleveringen in de serie Iconische tentoonstellingen in de 20e eeuw.

Video credits

Video door:

Els Hoek: concept – research – interviews – hoofdredactie
Rosa Boesten: research – 2e camera – geluid – montage
Margita van Vugt: research – productie – redactie

camera: Joris Bulstra, Sam du Pon
muziek: Jerry Bloem
grading & mix: Danny Cotino, Ting Fung Cheung, Henk-Jelle de Groot - Any Colour you like

speciale dank aan: Carel Blotkamp, Jan Bor, Saskia Bos, Aukje Dekker, Zoro Feigl, Lily van Ginneken, Sanneke Huisman, K. Schippers en Ruurd Blom

2 series

  • Iconische tentoon-stellingen van de 20e eeuw

    In de serie “Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw” duiken kunstkenners en kunstenaars als Carel Blotkamp, Sanneke Huisman en Zoro Feigl de archieven in en blikken ze in 5 afleveringen terug op een aantal iconische tentoonstellingen uit de vorige eeuw. Aan bod komen onder andere Bewogen Beweging in het Stedelijk Museum (1961), de Mondriaan tentoonstelling in het Gemeentemuseum (1966) en Sonsbeek buiten de perken (1971).

  • 100 jaar De Stijl

    Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.