Minidocu: de ontdekking van Mondriaan

00:39:49 726 Gemeentemuseum Den Haag
Speciaal voor de tentoonstelling ‘De ontdekking van Mondriaan’ doken programmamakers Erik Kooyman en Ko Markovsky in het werk en leven van Piet Mondriaan. Ze interviewden bijzondere mensen over hun relatie met Mondriaan en hoe deze kunstenaar hen heeft geïnspireerd.
Piet Mondriaan

Piet Mondriaan (1872 – 1944) wordt gezien als pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd.

Meer over de kunstenaar

Gemeentemuseum Den Haag neemt je in de tentoonstelling ‘De ontdekking van Mondriaan’ mee op reis door het leven en werk van Piet Mondriaan. Die reis voert langs metropolen Amsterdam, Parijs, Londen en New York, de steden waar Mondriaan zijn geniale brein de vrije ruimte kon geven en de ontdekkingen deed waarmee hij de kunst totaal veranderde. Het Gemeentemuseum bezit de grootste collectie Mondriaans ter wereld.

Over de tentoonstelling

Deze tentoonstelling toont voor het eerst de volledige collectie, die uit maar liefst 300 werken bestaat. Daarnaast zijn er mede dankzij bijzondere samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor de kunstgeschiedenis, brieven, foto’s en persoonlijke objecten te zien, zoals zijn verzameling grammofoonplaten. Bovendien kan er een kijkje worden genomen in een reconstructie (op ware grootte) van Mondriaans Parijse atelier. Zo ontdek je niet alleen de ontwikkeling van Mondriaans werk, maar leer ke ook de modernste kunstenaar van de twintigste eeuw beter kennen. Bereid je vast vast voor op de tentoonstelling met deze documentaire, of geniet na afloop hier op ARTtube nog na!

Koop tickets