Mike Kelley

00:05:52 Stedelijk Museum Amsterdam
Mike Kelley (1954 - 2012) geldt als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie. Het Stedelijk stelde daarom een bijzondere overzichtsexpositie samen. Bekijk hoe de tentoonstelling werd samengesteld.
Mike Kelley

De Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley (1954 – 2012) geldt als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie. In 35 jaar bracht hij een opzienbarend en veelzijdig oeuvre voort met onder meer schilderkunst, sculptuur, installaties, performances, muziek, video en fotografie.

Meer over de kunstenaar

In 35 jaar bracht hij een opzienbarend en veelzijdig oeuvre voort met onder meer schilderkunst, sculptuur, installaties, performances, muziek, video en fotografie. Dit is het eerste uitgebreide overzicht van Kelleys werk sinds 1993 en met bijna 200 werken neemt de tentoonstelling vrijwel de hele nieuwbouw in beslag.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Ann Goldstein (directeur Stedelijk Museum), in samenwerking met de Mike Kelley Foundation for the Arts. Curator van het eerste tentoonstellingsconcept is Dr. Eva Meyer-Hermann. Het Stedelijk ontving voor deze tentoonstelling de Turing Toekenning 2009.

Mike Kelley had een uitzonderlijk vermogen om, op zeer kritische wijze, te graven in de wereld van de eigentijdse beeldcultuur en kunstproductie - en in alle verontrustende tegenstellingen die daarin zitten. Hij gebruikte daarbij een combinatie van scherpzinnige humor, poëtische inzichten en een griezelige associatieve kracht", aldus Ann Goldstein. "Werkelijk niets is heilig in zijn werk; niet de zogenaamde hogere cultuur, geschiedenis, literatuur, muziek, filosofie, psychologie, religie of onderwijs. De manier waarop hij zijn interesse in de zogenaamde low culture - van textiel handwerk tot stripverhalen - samenbracht met noties omtrent identiteit en seksualiteit, was echt baanbrekend."

De expositie 'Mike Kelley' is te zien van 15 december 2012 - 1 april 2013. 

Video credits

Music by Mike Kelley: Day is Done - Original Motion Picture Soundtrack (2005)

Photo: Mike Kelley (Wayne, MI (US), 1954 - South Pasadena, CA (US), 2012): Banana Man Costume (1981), Lifesize

Courtesy Mike Kelley Foundation for the Arts

Met dank aan / Thanks to: Mike Kelley Foundation, Claire van Els, Rixt Hulshoff Pol, Dorine van Kampen

Interviews & research: Fieke Tissink, Eline Timmer

Camera & editing: Maaike Sips

Production: Bobcat Media

Koop tickets