Michael Wolf - Life in Cities

902 Gemeentemuseum Den Haag
Een persoon achter een beslagen ruit wendt het hoofd af en sluit de ogen in een poging de lens van de fotograaf te ontwijken. De metroreiziger staat klem tussen de andere forenzen en kan geen kant op wanneer fotograaf Michael Wolf (München 1954) aan de andere zijde van het raam zijn camera op hem richt.


Gedurende de jaren 2010 - 2013 keert Wolf telkens terug naar hetzelfde perron in Tokyo. Hij wacht daar als een jager op zijn prooi. Dit resulteert in Tokyo Compression, wellicht zijn beroemdste fotoserie waarin hij de onderwerpen privacy en voyeurisme tot in detail onderzoekt. In de dichtbevolkte wereldsteden waar Michael Wolf werkt, zijn deze thema’s onvermijdelijk. Het Fotomuseum Den Haag toont een groot overzicht van Wolfs werk, vanaf zijn vroegste jaren als documentairefotograaf tot en met zijn recentere series Architecture of Density (2003 - 2014) en Transparent City (2006).

The Real Toy Story

De indrukwekkende, wandvullende installatie The Real Toy Story (2004 - 2018) vormt een commentaar op de industriële massaproductie in China. Een enorme hoeveelheid door Wolf verzameld ‘Made in China’-speelgoed flankeert de foto´s die hij maakte van arbeiders in Chinese speelgoedfabrieken. De verlegen en soms gelaten blikken van de arbeiders vormen een schril contrast met de overweldigende hoeveelheid goedkoop speelgoed. Filmmaker Gerrit Schreurs was aanwezig bij de opbouw van de tentoonstelling en legde “the making of” The Real Toy Story in Den Haag vast vanaf de aankomst van de 20.000 stuks speelgoed tot het eindresultaat in de tentoonstelling Life in Cities.

20 januari – 22 april 2018
Fotomuseum Den Haag

Video credits

  • Regie en camera: Gerrit Schreurs
  • Camera, montage en sounddesign: Maurits Veldhuijzen van Zanten
  • Geluid: Wouter Tjaden
  • Ondertiteling: Einion Media
Koop tickets