Max Liebermann - Een zomers impressio- nist

370 Gemeentemuseum Den Haag
Conservator Frouke van Dijke vertelt over het topstuk in de tentoonstelling Max Liebermann - een zomers impressionist: Rustpauze in het Amsterdamse Weeshuis (1881-1882).


“Vergeet niet, om zo snel mogelijk naar Scheveningen te komen” schrijft Jozef Israëls in maart 1904 aan Max Liebermann (1847-1935). De Duitse kunstenaar brengt tussen 1870 en 1914 verschillende zomers bij zijn vriend Jozef Israëls in Nederland door. Samen met Israëls zoon Isaac schildert Liebermann er het mondaine leven dat in die periode opkomt; zonovergoten volle terrassen, ruiters en badgasten op het strand.

Liebermann is op dat moment binnen en buiten de grenzen van zijn land al een gevierd kunstenaar, beroemd om zijn schilderijen met ‘lichtvlekken’. In 1920 wordt Liebermann zelfs benoemd tot directeur van de academie in Berlijn. Een positie die de Joodse kunstenaar tegen het einde van zijn leven, wanneer Hitler aan de macht komt, op moet geven. Desondanks blijft hij ook na zijn dood in Duitsland een publiekslieveling. In Nederland is zijn oeuvre minder bekend. Het Gemeentemuseum Den Haag presenteert daarom in samenwerking met het museum Liebermann-Villa am Wannsee een groot overzicht met topstukken als Rustpauze in het Amsterdamse Weeshuis (1881-1882) en de in Artis ontstane De papegaaienman (1902).

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie. Naast reproducties van Liebermanns prachtige oeuvre is het boek rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal (Uitgeverij WBOOKS, 24,95). Voor de jongste fans is er een nieuw kinderkunstboek in de geliefde reeks die het Gemeentemuseum samen met Uitgeverij Leopold maakt. De zee van meneer Max is geschreven door Koos Meinderts en geïllustreerd door Annette Fienieg.

Video credits

  • video: Gemeentemuseum en Minimal Video
Koop tickets