Matthias Weischer: The Vincent Award Room

00:12:51 Gemeentemuseum Den Haag
Matthias Weischer is een van de meest in het oog springende vertegenwoordigers van de hedendaagse Duitse schilderkunst. In de video vertelt hij over zijn tentoonstelling in Gemeentemuseum Den Haag.

NB deze video heeft geen Nederlandse ondertiteling.

‘The Vincent Award Room’ is een overzichtelijke ruimte die zich uitstekend leent voor verrassende presentaties. De komende jaren gaat de eigen collectie van het Gemeentemuseum Den Haag hier de confrontatie aan met werken uit ‘The Monique Zajfen Collection’.

De eerste tentoonstelling uit deze reeks is gewijd aan Matthias Weischer (1973, Rheine, Duitsland), een van de meest in het oog springende vertegenwoordigers van de hedendaagse Duitse schilderkunst. Doordat Weischer nieuwe werken aan deze presentatie toevoegt, kan het Gemeentemuseum een mooie indruk geven van de ontwikkeling van deze schilder. Het interieur staat in deze tentoonstelling centraal.

In 2008 organiseerde het Gemeentemuseum al een tentoonstelling over Weischer en met deze nieuwe expositie werpt het museum nieuw licht op zijn oeuvre. Weischer, die zichzelf blijft uitdagen om tot nieuwe technieken te komen, schildert nog altijd grote, semi-ornamentele voorstellingen van interieurs, parken of tuinen. Hij durft echter steeds meer herkenbare elementen weg te laten. Volledig abstract wordt het echter nooit.

In 2011 ontdekte hij ook pulp painting, waarbij hij werkt met geraffineerde pulp die hij vooraf verft in verschillende kleuren. Dit brengt hij met behulp van grote pipetten aan op een papieren ondergrond. Weischer begon met deze techniek te experimenteren in samenwerking met Gangolf Ulbricht (Berlijn) en Sue Gosin (New York), soms in combinatie met andere technieken zoals zeefdruk. Pulp painting dwingt hem snel te werken en er is weinig ruimte voor correctie. Het Gemeentemuseum toont de onlangs aangekochte pulp painting ‘Booth’ (2013) en Weischer voegt rechtstreeks uit zijn atelier enkele werken toe waarin hij verder experimenteert met deze techniek.

Bekijk hier hoe Weischer zijn pulp paintings maakt:

THE VINCENT AWARD ROOM: MATTHIAS WEISCHER
05-APR-2014 T/M 06-JUL-2014
Gemeentemuseum Den Haag

Video credits

  • Interview met Matthias Weischer: Gemeentemuseum Den Haag
  • Muziek: Tim Biesta
  • Pulp painting video: Benno Weischer.
Koop tickets