In dit interview vertelt Matias Faldbakken over het kunstenaarsgezin waarin hij is opgegroeid, zijn weerzin tegen straatkunst en zijn fascinatie voor het minimalisme.

De ingelijste vuilniszak van de Scandinavische kunstenaar Matias Faldbakken heeft flink wat stof doen opwaaien. En Faldbakken doet wel vaker radicale en provocatieve aanvallen op de maatschappij en de kunstwereld. Hij vernielt en daagt uit, maar erkent tegelijkertijd dat hijzelf onherroepelijk deel uitmaakt van juist die samenleving waar hij 'nee'  tegen zegt. 

Hij legt uit dat hij met museale conventies speelt en dat zijn met spanbanden ingesnoerde lockerkast op straat niet de meerwaarde zou krijgen die het beeld in een kunstruimte vanzelf genereert. Hij heeft bovendien nog een tip voor de museumbezoeker.

Deze video is gemaakt ter gelegenheid van Interventie #21- Matias Faldbakken, te zien in Museum Boijmans Van Beuningen van 1 september 2012 t/m  27 januari 2013. Alle getoonde werken zijn afkomstig uit de Bert Kreuk Collectie.

Video credits

Camera, interview, edit: Rose Klaver

Chief editor: Els Hoek

Koop tickets