Maryam Jafri – Positions #3

00:02:52 Van Abbemuseum
Maryam Jafri (Karachi, Pakistan, 1972) is een van de vier kunstenaars binnen de tentoonstelling Positions #3, georganiseerd door het Van Abbemuseum. In deze video legt ze haar werk uit.

Waarom verlangen mensen naar regels die hen onderwerpen en hoe komt het dat deze als aangenaam, beschermend, onvermijdelijk of zelfs bevrijdend worden ervaren? Dit zijn de basisvragen waarop Jafri een antwoord zoekt. Gebruiken die ingesleten zijn in ‘het systeem’ worden op een niet-moralistische manier te kijk gezet. Ze kiest momenten waarop het bedrijfsleven of de overheid een karikatuur worden van zichzelf. Zo drukt ze ons met de neus op het feit dat wij nieuwigheden vaak te snel omarmen zonder ons de gevolgen ervan te realiseren. Jafri baseert zich op documentatiemateriaal dat bol staat van economische, politieke en sociale verwijzingen. Bij het verwerken ervan speelt ze met feit en fictie en levert ze commentaar op ons dagelijks leven en de bureaucratische regels die ons inperken. Generic Corner (2015) gaat bijvoorbeeld over voedselproductie en marketing. En Product Recall: An Index of Innovation (2014-2015) richt zich op producten die om verschillende redenen uit de markt zijn genomen of die geen commercieel succes werden.

Positions #3
Van Abbemuseum
3 december 2016 - 5 maart 2017

Video credits

  • Geproduceerd door: Mals Media || Anna Jordans
  • Research & interview: Else Siemerink
  • Camera & edit: Florian Koch
  • De tentoonstellingenreeks Positions wordt mogelijk gemaakt met steun van Ammodo, Danish Arts Foundation, Mondriaan Fonds en Stichting Promotors Van Abbemuseum
Meer info

1 series

  • Positions #3

    Voor de tentoonstelling Positions #3 maakte het Van Abbemuseum een serie met de deelnemende kunstenaars. In vier korte video's vertellen zij over hun werk.