Marlene Dumas - The Image as Burden

00:13:37 Stedelijk Museum Amsterdam
In deze video zien we Marlene Dumas in de voorbereidingen van haar retrospectieve tentoonstelling Marlene Dumas: The Image as Burden in Stedelijk Museum Amsterdam.
Marlene Dumas

Marlene Dumas (Kaapstad, 1953) is een in Zuid-Afrika geboren kunstenares en een van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van dit moment.

Meer over de kunstenaar


Het is de eerste grote solotentoonstelling in 20 jaar van Dumas in Nederland en brengt bijna tweehonderd van haar belangrijkste werken bijeen vanaf de late jaren 70 tot nu. 

De tentoonstelling gaat dieper in op de belangrijkste thema's en motieven die Dumas in haar artistieke loopbaan heeft ontwikkeld. Speciale aandacht wordt besteed aan de werken op papier die Dumas maakte in de eerste jaren na haar aankomst in Nederland, in de periode dat zij haar allereerste presentaties had in het Stedelijk Museum en Museum Fodor (1978-81).

Thema's als liefde, dood en verlangen, het gebruik van teksten en van beelden uit de massamedia - elementen die een prominente rol gaan spelen in haar latere schilderijen - komen al in deze vroege werken naar voren.

Video credits

  • Samenstelling en regie: Sandra Parry en Rudolf Evenhuis
  • Camera: Martin Mulder en Rudolf Evenhuis
  • Montage: Caroline Baan
  • Met dank aan: Marlene Dumas, Leontine Coelewij, Rixt Hulshoff Pol
Koop tickets