Van blozend roze en jubelend geel, tot knallend blauw en somber zwart. Wanneer je voor de immense doeken van Mark Rothko (1903-1970) staat, voel je hoe je zijn wereld ingezogen wordt.
Mark Rothko

De abstracte kunstenaar Mark Rothko (1903-1970) behoort tot het select groepje moderne kunstenaars die een haast mythische status hebben verworven. Rothko wordt met schilders als Barnett Newman en Clifford Still gerekend tot de zogenaamde Colour Field Painters.

Meer over de kunstenaar

De kleurvelden, opgebouwd uit zinderende verflagen, zijn van een ongekende intensiteit en verbeelden universele gevoelens als angst, extase, tragiek en euforie. 

Mark Rothko was een intense kunstenaar die alles gaf en zoals vaker met grote kunstenaars, een moeilijk leven kende; gevoed door de ontgoocheling die de wereldoorlogen teweeg hadden gebracht en geteisterd door depressie. Een getormenteerde ziel die tot grootse kunst in staat was, en mensen tot op de dag van vandaag hiermee troost en verwondert. De tentoonstellingen van de Amerikaanse kunstenaar trekken een groot publiek en op veilingen levert zijn werk recordbedragen op.

Het Gemeentemuseum Den Haag presenteerde in 2014/2015 een unieke tentoonstelling van de kunstenaar, meer dan veertig jaar na de laatste presentatie van Rothko in Nederland. Een unieke mogelijkheid om te genieten van Rothko’s werk, de tentoonstelling was enkel in Den Haag te zien en zal niet doorreizen.

Mark Rothko
Gemeentemuseum Den Haag
20 september 2014 - 1 maart 2015 

 

Video credits

  • Regie: Gerrit Schreurs
  • Camera en montage: Maurits Veldhuijzen van Zanten
  • Geluid: Marzouk Magouz en Timo Hegtermans
  • Sounddesign: Wouter D. Snel
  • Muziek: Arnold Schönberg - Three piano pieces, Op. 11, Performed by Daniel Barenboim. Courtesy of Warner Classics
Koop tickets