Mark Manders maakt een wc in de geest van Rietveld

00:04:39 Centraal Museum
Directeur Edwin Jacobs en conservator Marja Bosma vertellen waarom twee werken van Manders een plaats kregen in de collectie van het Centraal Museum.

Mark Manders vertelt over twee werken die het Centraal Museum van hem kocht op de Biënnale in Venetië in 2013. In het Rietveldpaviljoen op de Biënnale presenteerde hij ‘de wc die Rietveld nooit maakte’. Het tweede werk, Shadow Study, is gemaakt met twee (nagemaakte) menselijke beenderen en een kopje. Het gaat over schaduw. Manders: ‘Als kunstenaar heb ik de tijd om na te denken over wat er gebeurt als je een leeg wit kopje omdraait. Ik verwonder me er over hoe subtiel de schaduw die het kopje werpt de twee beenderen, bovenarm en dijbeen, herenigt. Ontelbare keren, overal ter wereld, zijn die twee menselijke beenderen vlakbij een kopje – en we worden ons ervan bewust dat onze beenderen, buiten onze lichamen, in het licht, eigenlijk dezelfde witte kleur hebben als het archetypische kopje.’ 

Directeur Edwin Jacobs en conservator Marja Bosma vertellen waarom deze twee werken van Manders een plaats kregen in de collectie van het Centraal Museum. Deze film is onderdeel van de multimediatour van het Centraal Museum. Verrijk uw museumbezoek met een van de gratis tours, op uw eigen smartphone. 

Video credits

  • Film: Kris van Veen 
  • Geluid: Sebastiaan Pos
  • In opdracht van het Centraal Museum, Utrecht, 2014.
Meer info