In de videoreeks 'Makers' gaat ARTtube op bezoek bij kunstenaars die zich onderscheiden door innovatie in materiaal en techniek. Hoe innoveren ze, en waardoor laten ze zich inspireren? Deze aflevering: tekenen.
Jean Tinguely

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) staat bekend om zijn kinetische kunstwerken vol dynamiek; alles moet bewegen. De installaties komen zowel door motoren, de toeschouwer als automatisch in beweging, bijvoorbeeld door de wind.

Meer over de kunstenaar

In de videoreeks 'Makers' gaat ARTtube op bezoek bij kunstenaars die zich onderscheiden door innovatie in materiaal en techniek. Hoe innoveren ze, en waardoor laten ze zich inspireren? Deze aflevering: tekenen.

In de vierde video zoomen we in op het maakproces van tekenkunst. Potlood en papier zijn de twee basis ingrediënten. Maar tekenkunst is meer dan dat. Diversiteit is het medium eigen: met potlood, aquarel, houtskool of pen op papier, muur, plastic, boeken, groot, klein, en zelfs ongebruikelijke materialen als lak. Waar een kunstenaar zich ook mee bedient, de hand van de meester is zichtbaar. Maar hoe gaan tekenaars te werk? Wat voor materialen gebruiken ze?

ARTtube bezocht kunstenaars die experimenteren met de mogelijkheden van de materialen. Zo gingen we naar de tentoonstelling van Arno Kramer (1945) in De Pont te Tilburg en laten we ons verrassen hoe Hans de Wit (1952) werkt met materialen in zijn tekeningen. Stedelijk Museum te Amsterdam zette speciaal voor ARTtube de tekenmachine van Jean Tinguely (1925-1991) aan.

De tentoonstelling LONGING van Arno Kramer was van 22 maart t/m 15 juni 2014 te zien in museum De Pont te Tilburg.

Video credits

  • Montage, camera en geluid: Luuk Heezen
  • Productie: Luuk Heezen en Esther de Graaff
  • Muziek: Backed Vibes Clean, by Kevin MacLeod
  • Dank aan: De Pont Museum, Stedelijk Museum, Arno Kramer, Hans de Wit, Bart Rutten, Marie-José Eijkemans

1 series

  • Makers: Nieuwe materialen en processen

    In de videoreeks 'Makers' gaat ARTtube op atelierbezoek bij kunstenaars die zich onderscheiden door innovatie in materiaal en techniek. Hoe innoveren ze, en waardoor laten ze zich inspireren?