Machine spektakel van Jean Tinguely

00:07:54 Stedelijk Museum Amsterdam
De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925–1991) speelde in de jaren vijftig een grote rol in de ontwikkeling van de kinetische kunst.
Jean Tinguely

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) staat bekend om zijn kinetische kunstwerken vol dynamiek; alles moet bewegen. De installaties komen zowel door motoren, de toeschouwer als automatisch in beweging, bijvoorbeeld door de wind.

Meer over de kunstenaar

Jean Tinguely staat bekend om zijn speelse, stoere machinekunst en explosieve performances. Alles moest anders, alles moest in beweging. Precies 25 jaar na zijn dood presenteert het Stedelijk het retrospectief Machinespektakel: de grootste tentoonstelling van deze kunstenaar ooit in Nederland.

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925–1991) speelde in de jaren vijftig een grote rol in de ontwikkeling van de kinetische kunst. Dit overzicht toont meer dan honderd, merendeels werkende machinesculpturen, films, foto’s, tekeningen en archiefmateriaal. Op chronologische en thematische wijze worden Tinguely’s artistieke ontwikkeling en motieven zichtbaar gemaakt; zoals zijn voorliefde voor absurd spel en zijn fascinatie voor destructie en vergankelijkheid.

Jean Tinguely Machinespektakel

1 okt 2016 - 5 mrt 2017

Stedelijk Museum Amsterdam

 

 

Video credits

  • Productie: Mals Media | Anna Jordans 

  • Interview & research: Else Siemerink 

  • Camera & Editing: Florian Koch 

  • Vertaling: Eric Brevink
Koop tickets