Leerling/Meester project

00:05:54 De Pont museum
Bekijk hier de video over het Leerling/Meester project. Deze tentoonstelling geeft een beeld van het talent en de ambities van een nieuwe generatie kunstenaars.

De zomertentoonstelling in De Pont was in 2013 gewijd aan het Leerling/Meester project, dat in 2008 werd geïnitieerd door Zeus Hoenderop, oprichter en directeur van Kunstpodium T in Tilburg. In het Leerling/Meester project worden jonge kunstenaars in hun laatste jaar op de kunstacademie, aan elkaar en aan een bekende, hedendaagse kunstenaar gekoppeld om samen een expositie te maken in Kunstpodium T. Dit studiejaar vindt het project voor de vijfde keer plaats. Dat was aanleiding voor De Pont om het belang van dit initiatief met een tentoonstelling te onderstrepen. Van de jonge kunstenaars die in de afgelopen vijf jaar aan het project hebben deelgenomen, zijn er tien uitgenodigd om zich met een solopresentatie in een van de wolhokken te presenteren.

Twaalf kunstacademies in Nederland en België, 252 jonge kunstenaars, 63 meesters, 61 exposities en veertien meestergesprekken in De Pont, dat is de indrukwekkende tussenstand van vijf jaar Leerling/Meester activiteiten. Alleen al in het huidige studiejaar vinden tussen 1 november en 7 juli aanstaande zeventien tentoonstellingen plaats in het pand aan de Noordstraat, waar Kunstpodium T is gehuisvest. Iedere presentatie duurt tien dagen en wordt gemaakt door vier of vijf jonge kunstenaars, die elkaar vóór ze met het Leerling/Meester project begonnen, nog niet kenden. Samen met kunstenaars als Rob Scholte, Navid Nuur, Koen Delaere, Karin van Pinxteren en Maria Roosen bedenken ze het concept en de vorm waarin ze hun werk in de openbaarheid willen brengen. De zeer uiteenlopende thema’s en het specifieke karakter van de verschillende tentoonstellingen zijn verwoord in titels als Wall Invaders, House of Mirrors, Momentum, Raum en Om je een idee te geven.

Vanaf 2010 werken Kunstpodium T en Museum De Pont regelmatig samen. Aan die betrokkenheid wordt met de tentoonstelling in de wolhokken een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Na een eerste selectie door de jaarmeesters uit de afgelopen vijf jaar, Guido Geelen, Michael de Kok, René Korten en Iris Bouwmeester, maakten Hendrik Driessen, Zeus Hoenderop en Marleen Hartjes de definitieve keuze van de deelnemende kunstenaars. Kwaliteit is een belangrijk criterium, maar ook de verscheidenheid aan media en uitdrukkingsvormen.

De tentoonstelling geeft een beeld van het talent en de ambities van een nieuwe generatie kunstenaars. Het werk van tien kunstenaars, die bij Kunstpodium T voor het eerst een podium kregen, wordt nu getoond in een museale context. Meer recht dan op deze manier, kun je aan de intenties van het Leerling/Meester project niet doen.

 

Video credits

  • Danny Foolen

  • Jolien Collen
  • Jonas Wijtenburg
  • 
Kees Boevé & Lorenzo Quintanilla

  • Maaike Knibbe

  • Nathalie Duivenvoorden

  • Neža Agnes Momirski

  • Sanne Vaassen
  • 
Stijn Bles
  • Tim Hoefnagels
Meer info