Lawrence Weiner in Stedelijk Museum Amsterdam

00:04:59 Stedelijk Museum Amsterdam
Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert WRITTEN ON THE WIND - Lawrence Weiner Tekeningen, de eerste grote tentoonstelling volledig gewijd aan werken op papier. Lawrence Weiner vertelt in deze video meer over zijn manier van werken.
Lawrence Weiner

Lawrence Weiner (Bronx, NY, 1942) is een Amerikaans kunstenaar en een centrale figuur in de ontstaansgeschiedenis van de conceptuele kunst, een kunststroming die in de jaren 60 van de twintigste eeuw haar opgang maakte in de Verenigde Staten. Zijn werk kenmerkt zich vaak door het gebruik van typografie.

Meer over de kunstenaar

Lawrence Weiner (Bronx, New York, 1942) is een kunstenaar met een uniek cultureel engagement. De tentoonstelling is samengesteld door het Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), waar deze al eerder dit jaar te zien was, en is tot stand gekomen in samenwerking met het Stedelijk Museum.

OP DE WIND GESCHREVEN 

De tentoonstelling biedt een uitgebreid overzicht van bijna 300 tekeningen, gemaakt over een periode van vijftig jaar. De tentoonstelling voert de bezoekers mee langs het opmerkelijke traject dat de kunstenaar in de tekenkunst heeft afgelegd - van stripverhalen, notitieboekjes en andere nog nooit getoonde schetsen tot meer formele werken op papier. De beschouwer maakt zo tot in detail kennis met de specifieke sensibiliteit van Weiners oeuvre. Het verhaal van de tentoonstelling wordt bepaald door een aantal grafische "gebaren", die de kunstenaar speciaal heeft ontworpen.

Veel werken bevatten kerngedachten en ideeën die vaak terugkeren in Weiners "sculpturale" werk waarin taal een belangrijke rol speelt. Tekeningen staan aan het begin van alles en lopen als een rode draad door zijn gehele productie. Zo is de tentoonstelling zelf opgezet alsof het om één grote tekening gaat: de kunstenaar heeft speciaal hiervoor een architecturale installatie ontworpen die de monumentale benedenverdieping van de nieuwe Stedelijk-vleugel beslaat.

Weiner speelde een centrale rol in de opkomst van de conceptuele kunst in de jaren zestig en behoort vandaag nog steeds tot de meest toonaangevende kunstenaars.

Video credits

  • Leader music by Lawrence Weiner: Spiritus et Materia - Monsters from the Deep, 1997
  • Met dank aan: Lawrence Weiner, Rixt Hulshoff Pol, Stefanie Metsemakers
  • Interviews & research: Fieke Tissink, Eline Timmer
  • Camera & editing: Maaike Sips
  • Production: Bobcat Media (c) 2013
Koop tickets