Kunstuur in de klas: Schoonheid - zoektocht naar schoonheid, of niet?

00:06:55
Presentator Lucas De Man gaat aan de hand van verschillende kunstwerken in op het eindexamenthema 'Schoonheid'. Moet kunst altijd mooi zijn? Of gaat het ook om andere dingen?

Kunstenaars kennen we als eigenwijze mensen die zelf bepalen wat ze willen maken ongeacht het publiek dat nu mooi vindt of niet. Maar dat is niet altijd zo geweest. Tot in de 19de eeuw creëerden kunstenaars hoofdzakelijk in opdracht, naar de smaak van het brede publiek.

In de 19de eeuw verandert deze traditie en gaan kunstenaars op zoek naar nieuwe manieren om hun kunst vorm te geven. Deze nieuwe kunst gaat gepaard met het weergeven van alledaagse thema's en een nieuwe vormentaal. Vandaag wordt deze kunst erg gewaardeerd, maar in de 19de eeuw werd er hard om gelachen. Philip Freriks vertelt over de zogenaamde mislukte impressionisten op de prestigieuze salons in Parijs.

Een belangrijke kunstenaar in de zoektocht naar een nieuwe vorm van schoonheid is Henry Matisse. Kunstkenner Bart Rutten analyseert het werk van Matisse en legt uit waarom zijn werk zo bijzonder is. Impressionisten sloegen hun eigen weg in en maakten de weg vrij voor hedendaagse kunstenaars.

Hedendaagse kunstenaars choqueren vaak met hun kunst. Dat doen ook Tinkebell en Joep Van Lieshout. Heeft schoonheid voor deze kunstenaars nog wel een rol of is het geen onderwerp meer?

Download hieronder het lesmateriaal bij deze video voor kijktips en verdiepingsvragen voor in de les.

Meer verdieping? Lees ook de blogs van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij de eindexamenthema's.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Presentatie: Lucas De Man
  • Met dank aan: alle ARTtube-musea, Karen de Moor, Rinske Hordijk, Jan van Holsteyn, Martijn Tervoort, Paolo Kisner en Katja Harterink.

Kunstuur in de klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVRO's Kunstuur.

1 series

  • Kunstuur in de klas

    Kunstuur in de klas is hét programma over kunst voor het voortgezet onderwijs. Presentator Lucas De Man vertelt over de hoogtepunten uit de beeldende kunsten, design, mode, fotografie en architectuur bij de eindexamenthema's kunstvakken van VMBO, HAVO en VWO.