Kunstuur in de klas: Schoonheid - Tussen kunst en kitsch

00:06:58
Presentator Lucas De Man gaat aan de hand van verschillende kunstwerken in op het eindexamenthema 'Schoonheid'. Wanneer is iets kunst - en wanneer kitsch? En wie bepaalt dat?

Heel veel kunstenaars spelen met deze vragen.

Een kunstenaar die als een van de eersten balanceerde op de grens van kunst en kitsch is Marcel Duchamp. Duchamp is een legende in de kunstgeschiedenis en inspireert nog steeds heel veel kunstenaars. Een hedendaagse kunstenaar die erg veel bewondering heeft voor Duchamp is Wim T. Schippers. Schippers baseert zijn kunstwerken vaak op alledaagse voorwerpen of situaties. Zo ontstond ook zijn vloer van pindakaas, die te zien ws in Museum Boijmans Van Beuningen. Hij legt ons uit wat kunst nu precies is en wat hij denkt over de term "kunst".

Ted Noten is een sieraadontwerper die op een hele eigenzinnige manier met zijn ambacht omgaat. Ook hij laat zich inspireren door alledaagse voorwerpen. Bart Rutten legt uit wat het werk van Noten zo bijzonder maakt. Zoete kleuren als roze, paars, turquoise‚ krullen en versierde teksten: hoe kitsch wil je het hebben? Kunstenares Lily van der Stokker toont met haar werk dat ook deze elementen tot kunst kunnen worden gemaakt.

Download hieronder het lesmateriaal bij deze video voor kijktips en verdiepingsvragen voor in de les.

Meer verdieping? Lees ook de blogs van onze expert cultuuronderwijs Anja Marbus bij de eindexamenthema's.

Download lesmateriaal

Video credits

  • Presentatie: Lucas De Man
  • Met dank aan: alle ARTtube-musea, Karen de Moor, Rinske Hordijk, Jan van Holsteyn, Martijn Tervoort, Paolo Kisner en Katja Harterink.

Kunstuur in de klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVRO's Kunstuur.

1 series

  • Kunstuur in de klas

    Kunstuur in de klas is hét programma over kunst voor het voortgezet onderwijs. Presentator Lucas De Man vertelt over de hoogtepunten uit de beeldende kunsten, design, mode, fotografie en architectuur bij de eindexamenthema's kunstvakken van VMBO, HAVO en VWO.